Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tiramisu

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

serek mascarpone 2 opakowania
żółtko jajek 6
cukier puder 6 łyżek
likier amaretto 12 łyżek
kremówka 1/2 szklanki
zaparzona mocna kawa 2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: tiramisu

Żółtka połączyć z cukrem i ok. 4 łyżkami likieru. Następnie całość ubić na parze na jednolitą i gładką masę. ostudzić. Serek mascarpone delikatnie utrzeć mikserem następnie dodawać do niego masę jajeczną a na końcu dodać ubitą na sztywno kremówkę. Przygotowany wcześniej i ostudzony napar kawowy wymieszać z pozostałym likierem. Maczać w nim dość szczypko biszkopty aby zbytnio nie namokły bo się rozpadną. Namoczone układać w naczyniu i przykrywać je masą jajeczną. Schłodzić w lodówce ok. 12 godzin. przed podaniem oprószyć kakao

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

TEtalicha 30.08.2012 20:26
ciasta lubie jeść
IlonaAlbertos 14.05.2012 22:26
Wygląda naprawdę wspaniale.
Neetka90 12.08.2011 18:15
świetnie ci wyszedł
Malinka 04.08.2010 13:28
No tak tiramisu ma po prostu nieziemski smak!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak