Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Beza Pavlowa z musem z mrożonych truskawek

3.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 3 szt
cukier 200 g
sok z cytryny 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
sól szczypta
śmietana 30% 300 ml
cukier 1 łyżka
cukier waniliowy 1 łyżeczka
TRUSKAWKI MROŻONE 250 g
cukier 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Beza Pavlowa z musem z mrożonych truskawek

Schłodzone białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną piane. Do ubitych białek stopniowo dosypujemy cukier cały czas miksując do uzyskania lśniącej masy i całkowitego rozpuszczenia cukru. Na koniec dodajemy sok z cytryny i mączkę,delikatnie łączymy z masą.

Na blaszkę wykładamy papier,rysujemy okrąg i wykładamy masę. Bezę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Pieczemy 15 minut w tej temperaturze,potem zmniejszamy do 120 stopni. Całkowity czas pieczenia 60 minut.
Śmietankę ubijamy z cukrami na sztywno. Wykładamy na wystudzoną bezę.

Mrożone truskawki (kilka szt odkładamy do dekoracji) dzielimy na mniejsze kawałki,dodajemy cukier i miksujemy w blenderze. Gęsty,zimny mus wykładamy na ubitą śmietanę,dekorujemy cząstkami mrożonych truskawek,ozdabiamy listkami mięty.

Bezę podajemy od razu do spożycia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Megi 05.03.2015 15:23
przepysznie wygląda
mysza75 26.02.2014 10:04
Taki promyk słońca tej zimy w postaci twojej pavlowy pięknie wygląda :-)
adelajda 24.02.2014 16:07
bardzo lubię ten deser :)
Niki22 24.02.2014 15:14
wygląda bardzo apetycznie :))
Mniam 24.02.2014 14:57
To jest to co tygryski lubią najbardziej :D
Marta1986 24.02.2014 14:21
pyszne slodkości
Jadwiga/Jaga85 24.02.2014 13:36
super wygląda!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak