Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

marmolada śliwkowo-jabłkowa...

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki węgierki 1 kg
woda 1 szklanka
żelfix 1 opakowanie
cukier 2 szklanki
jabłko winne 1,5 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: marmolada śliwkowo-jabłkowa...

z umytych śliwek usunąć pestki i przekroić ja na kawałki

z umytych jabłek ze skórką usunąć gniazda nasienne i pokroić je na kawałki

w garnku posypać owoce cukrem i wlać wodę

mieszając doprowadzić do zagotowania i dalej mieszając gotować z 5 minut - po tym czasie owoce zmiksować blenderem w garnku

na koniec wsypać żelfix i mieszając gotować z 2 minuty

gorącą marmoladę przekładać do wyparzonych słoiczków i mocno zakręcić, stawiać do wystudzenia słoiczki na zakrętkach

przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu

marmolada smakuje do tostów, pieczywa, do nadziewania pączków itp.....SMACZNEGO!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 24.02.2014 14:54
takie słodkości to lubię
Konczi 24.02.2014 08:07
moje smaki zamknięte w słoiku :)
fotoviderek 24.02.2014 07:25
Piękny kolorek :)
Sroczka 23.02.2014 23:25
Ta marmolada musi być pyszna.
Jadwiga/Jaga85 23.02.2014 22:49
Bardzo fajne połączenie
Czyki 23.02.2014 21:56
Kapitalne połączenie:)
sasanka 23.02.2014 21:53
Idealna do nadchodzących pączków na tłusty czwartek :)
DorotaZ 23.02.2014 21:49
Takiej jeszcze nie jadłam, musi być pyszna:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak