Przepis i sposób przygotowania na: AMERYKANY-ciastka mojego dzieciństwa
Kroki postępowania
Masło lub margarynę stopić i wystudzić. Amoniak rozmieszać z kilkoma łyżkami lekko ciepłego mleka. Jajka całe przełożyć do miski ,dolać pozostałe mleko i utrzeć. Do masy jajecznej dodać cukier, cukier waniliowy, amoniak i mąkę. Wszystko razem utrzeć mikserem. Na koniec dolać stopiony tłuszcz i wymieszać do połączenia się składników.
Blaszkę wykładamy folią do pieczenia lub papierem i wykładamy ciasto na blaszkę łyżką(1- 2 łyżki). Zależy jakiej wielkości chcemy ciastka. Z 2 łyżek ciastka wychodzą spore. Kładziemy na blaszkę w dosyć sporych odstępach bo mocno rosną.
Przekładamy blaszkę do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i pieczemy 15 minut.
Z cukru pudru i wody lub soku z cytryny robimy lukier i smarujemy spody ciastek. Ciasteczka szybkie, bardzo pulchne i przepyszne. Smacznego.