Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledziki z żurawiną

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żurawina 1/2 opakowania
cebula biała 1 szt
olej rzepakowy 1/2 szklanki
cukier drobny
sok z cytryny
przecier pomidorowy 1 łyżeczka
ketchup 3 łyżki
matijasy 5 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Śledziki z żurawiną

Śledzie moczymy w wodzie kilka godzin. Kiedy śledzie nie będą już mocno słone płuczemy je i osuszamy. Następnie kroimy w kawałki.
Cebulę podsmażamy na łyżce oleju - ma lekko zmięknąć ale nie może się zarumienić. Dodajemy do niej ketchup , przecier pomidorowy. Dobrze mieszamy. Dolewamy resztę oleju. Doprawiamy sola , chilli do smaku. Chwilę gotujemy. Dodajemy sok z cytryny i dla przełamania sok z cytryny. Sos musi być słodko kwaśny. Następnie dodajemy żurawinę wszystko mieszamy. Chłodzimy zalewę . Do zalewy dodajemy pokrojonego śledzika. Mieszamy delikatnie i odstawiamy do lodówki aby smaki przeszły .

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aginaa 23.02.2014 19:25
lubie takie z zurawinka
DorotaZ 23.02.2014 16:29
Muszę wypróbować:)
patryska76 23.02.2014 16:25
Ciekawy pomysł na śledzika ;-)
Beata999 23.02.2014 16:20
Wspaniały śledzik.
Aleksandraa 23.02.2014 13:32
pyszna wersja śledzika
as28 23.02.2014 13:16
fajny przepis
Paolcia 23.02.2014 12:03
mmm smaczne :) jadłam kiedyś :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak