Przepis i sposób przygotowania na: Serniczki w szklankach
Galaretki ( o dowolnym smaku ) rozpuścić w połowie zalecanej ilości wody.
Twaróg ( o temperaturze pokojowej ) zmielić dwukrotnie. Zmiksować go z żółtkami, cukrem, miękkim masłem oraz ekstraktem z wanilii.
Żelatynę dobrze rozpuścić w 1/5 szklanki gorącej wody. Do lekko przestudzonej żelatyny dodać kilka łyżeczek masy serowej i dokładnie wymieszać. Tak zahartowaną żelatynę dodać w całości do masy, miksując na najwyższych obrotach miksera.
W szklaneczkach układać na przemian masę serową i tężejącą galaretkę. Na wierzchu ułożyć ulubione owoce i zalać resztą galaretki.
UWAGA: Może się zdarzyć, że podczas oczekiwania na stężenie drugiej warstwy galaretki, masa serowa za bardzo się zetnie. Należy ją wówczas lekko podgrzać nad parą wodną, aby z powrotem uzyskała odpowiednią konsystencję.
Smacznego :)