Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka marchewkowo - kakaowa

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 300 g
jajko 3 szt
marchewka 2 szklanki
kakao 1,5 łyżki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 20 g
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 0,5 szklanki
margaryna 200 g
lukier
sól 1 szczypta
cukrowe perełki do dekoracji
orzechy włoskie 0,5 mielone

Przepis i sposób przygotowania na: Babka marchewkowo - kakaowa

Kroki postępowania

1
Zaczynamy od roztopienia margaryny.
Krok 1 - Babka marchewkowo - kakaowa foto
2
Gdy ostygnie miksujemy ją z cukrem i żółtkami jaj. Mąkę mieszamy z suchymi składnikami czyli proszkiem, sodą, przyprawą oraz zmielonymi orzechami.
Krok 2 - Babka marchewkowo - kakaowa foto
3
Suche składniki połączyć z margaryną.
Krok 3 - Babka marchewkowo - kakaowa foto
4
Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie delikatnie mieszamy z ciastem. Dodajemy startą na drobnych oczkach marchewkę i ponownie mieszamy.
Krok 4 - Babka marchewkowo - kakaowa foto
5
Przekładamy do foremki i pieczemy o 50 minut w 190 stopniach. Gdy babka wystygnie dekorujemy lukrem i cukrowymi ozdobami.
Krok 5 - Babka marchewkowo - kakaowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 04.05.2014 17:50
Bardzo dobra
Magula 04.03.2014 07:37
Częstuj się Czyki Iza ;-)
Czyki 03.03.2014 10:53
Pyszności:)zabieram kawałeczek:)
Magula 24.02.2014 10:13
Była smaczna, moję spokojnie polecić!!
Kuchenka 23.02.2014 10:39
bardzo fajna, apetyczna!
idealme 23.02.2014 10:20
FAJNA babeczka ;-)
Mniam 23.02.2014 10:11
Taka do kawy by mi się przydała :)
gibli 23.02.2014 09:39
piękna babeczka i smaczna)
Konczi 23.02.2014 09:39
super babka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak