Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki z marmoladą różaną

5.0
(88)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Pączki z marmoladą różaną w moim odczuciu nie mają sobie równych! Przygotuj na Tłusty Czwartek lub podwieczorek. 

Składniki:

Pączki - przepis na ciasto:

mąka 500 gramów
mleko 3,2% 250 mililitrów
drożdże 50 gramów
sól 1 szczypta
żółtko jajek 4 sztuki
jajko 1 sztuka
cukier 70 gramów
cukier waniliowy 1 łyżka
masło 45 gramów
wódka 2 łyżki
marmolada 13 łyżeczek
olej rzepakowy 1 litr
cukier puder do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki z marmoladą różaną

Ten przepis na pączki z marmoladą różaną to hit! Dokładny opis przygotowania, wiele porad z którymi pieczenie pączków będzie łatwizną :).

Zanim przystąpicie do działania - przeczytajcie cały opis.

- Składniki na ciasto drożdżowe powinny być w temperaturze pokojowej.

- Ciasto drożdżowe powinno być dobrze wyrobione, luźne, ale na tyle elastyczne, aby dało się formować pączki. Należy unikać podsypywania zbyt dużej ilości mąki.
Ciasto na pączki nie powinno być za słodkie. Zbyt duża ilość cukru w cieście powoduje, że szybciej się rumienią przy smażeniu.

- Pączki można również smażyć na smalcu.

- Dodatek alkoholu do ciasta nie jest konieczny, ale sprawi, że pączki będą chłonąć mniej tłuszczu.

- Pączki można również wycinać z rozwałkowanego na ok. 1,5 cm ciasta i dalej postępować jak w przepisie.

- Pączki można nadziać za pomocą szprycy ze specjalną nakładkę również po upieczeniu. Jeśli jednak dobrze zlepimy pączki nadziane przed pieczeniem marmolada na pewno nie wypłynie podczas smażenia.

- Temperatura oleju powinna wynosić ok. 175 stopni - jeśli będzie wyższa, pączki zbyt szybko się zrumienią, a w środku pozostaną niedopieczone, jeśli temperatura będzie niższą, pączki wsiąkną więcej tłuszczu. Najlepiej w tym celu posłużyć się termometrem cukierniczym, jednak jeśli takiego nie posiadamy, można sprawdzić stopień rozgrzania tłuszczu wrzucając do niego kawałek ciasta drożdżowego. Jeśli od razu wokół niego pojawią się bąbelki, wypłynie na wierzch i zacznie się rumienić - temperatura jest odpowiednia do smażenia.

-Pączki należy smażyć partiami, jeśli będziemy smażyć jednocześnie większą ich ilość, temperatura tłuszczu znacznie się obniży, tym samym pączki będą bardziej chłonąć tłuszcz.

- Pączki smażymy po kilka ok. 2 minuty z każdej strony, do ładnego zarumienienia

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać łyżeczkę mąki i cukru. Pozostawić na ok. 10 minut do podrośnięcia. Do mąki dodać podrośnięte drożdże, rozkłócone jajko z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym. Wyrobić (ręcznie, w robocie lub automacie do chleba) gładkie elastyczne ciasto. W trakcie wyrabiania dodać stopione masło oraz wódkę lub spirytus. Ciasto pozostawić w ciepłym miejscu do podrośnięcia na ok. 1 godzinę. Podrośnięte ciasto wyrobić ponownie na stolnicy wysypanej mąką.
Krok 1 - Pączki z marmoladą różaną foto
2
Rwać kawałki ciasta (ok. 80-85g) i formować kuli. Każdą kulkę spłaszczyć, na środek nałożyć po łyżeczce marmolady różanej i zlepić dokładnie ciasto nad nadzieniem, formując kulkę. Nadziane pączki układać na ścierce podsypanej mąką. Przykryć drugą ścierką i odstawić do podrośnięcia na ok. 30 minut.
Krok 2 - Pączki z marmoladą różaną foto
3

W dużym szerokim rondlu rozgrzać olej. Temperatura oleju powinna wynosić ok. 175 stopni. Smażyć partiami pączki (po 2-4 sztuki) z obu stron na rumiano. Usmażone pączki wyłożyć na ręcznik papierowy. Pączki udekorować, według uznania lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Krok 3 - Pączki z marmoladą różaną foto

A może skusisz się też na hiszpańskie pączki? 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bestia1155
bestia1155 11.10.2015 00:00
smakowite pączki
msmariusz 21.06.2015 22:31
smaczne pączusie
gizmo 03.12.2014 21:42
super zrobilem zjadlem posmakowlem są pyszne polalem je lukrem malinowym dzieki za przepis
gizmo 03.12.2014 19:09
ciasto rosnie jak na drożdżach hehe
gizmo 03.12.2014 13:53
Przepis super zaraz zabieram sie za robienie pączusiów
ben-ka 24.08.2014 10:14
Z takim nadzieniem,to mogę jeść codziennie:)
Seba 09.03.2014 08:37
domowe najlepsze
Kejti 05.03.2014 19:52
Super się prezentują i dokładny przepis :-)
Renata22 25.02.2014 14:46
wspaniałe Ci wyszły!
DorotaZ 23.02.2014 17:15
Domowe pączki najlepsze :)
Anna20 23.02.2014 15:26
smacznie wygladają :)
as28 23.02.2014 13:22
mniam mniam
Janina 23.02.2014 11:55
Świetne pączki,bardzo lubię;)
adelajda 23.02.2014 11:41
ja nie przepadam za pączkami, wyglądają bardzo apetycznie :)
Lis 23.02.2014 11:24
Pączki cudo:)
Triss 23.02.2014 11:09
jedyna wada pączków - kalorie. ;)
Kuchenka 23.02.2014 10:40
no fajne :)
margaret 23.02.2014 10:40
smacznie wygladają
Gracer 23.02.2014 10:26
super pączki
Mniam 23.02.2014 10:15
Wyglądają idealnie! Wszystko dokładnie opisane i bardzo cenne rady podałaś.
EmciaPichci 23.02.2014 10:01
pięknie wyszły ;)
Wiesława1 23.02.2014 09:55
pyszne pączusie
kasiaw 23.02.2014 09:54
pyszne pączki wyglądają znakomicie
idealme 23.02.2014 09:50
smakowite ;)
Konczi 23.02.2014 09:46
uwielbiam pączki :) niestety ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak