Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

karpatka mojej babci

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna np. Kasia 125 g
woda 1 szklanka
mąka 1 szklanki
jajko 5
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
mleko 1/2 litra
mąka 2 łyżki
cukier 2 łyżki
masło 1 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: karpatka mojej babci

Wodę wlać do garnka następnie dodać pokrojoną w kostkę margarynę. Całość zagotować. dodać mąkę i zmniejszyć ogień. Tak przygotowaną masę przestudzić dodać do niej jajka i proszek do pieczenia. Dokładnie ze sobą połączyć. Podzielić na dwie części. Jedną część wylać do wysmarowanej blachy i upiec aż ciasto urośnie ok. 10 minut. następnie otworzyć nieco drzwiczki piekarnika i zmniejszyć temp. z 250 na 200 stopni. Trzymać otwarte ok. 2 minut. następnie zamknąć i piec do momentu aż ciasto nabierze złotego koloru. Podobnie zrobić drugą część ciasta. Następnie przygotować masę. budyń połączyć z mąką i wymieszać go z ½ szklanki mleka. Pozostałe mleko przelać do garnuszka trochę posłodzić i zagotować. wlać mleko z budyniem i ponownie zagotować. powstałą masę wystudzić. Następnie kręcąc dodawać masło. Dodać alkohol tylko ostrożnie żeby ciasto się nie zważyło. Powstałą masą przełożyć jeden kawałek ciasta a następnie przykryć drugim.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 04.12.2013 21:36
pyszne ciasto :)
kuklik 09.10.2013 06:21
moje ulubione ciacho
Grazyna0211 14.06.2013 15:11
świetny przepis
ana00 07.11.2010 17:51
Pycha ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak