Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka pieczona w majeranku

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka wieprzowa 1,5 kg
cebula 2 szt
olej 3 łyżki
sól 2 łyżeczki
pieprz 1 łyżeczka
woda 1 szkl
Majeranek suszony Prymat 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka pieczona w majeranku

Kroki postępowania

1
Mięso z szynki dokładnie myjemy i osuszamy ściereczką. W miseczce łączymy olej, suszony majeranek, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i nacieramy tą marynatą całe mięso. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie cebule kroimy w dosyć grube półplasterki i obkładamy nimi mięso. Podlewamy wodą i lekko solimy.
Krok 1 - Szynka pieczona w majeranku foto
2
Wkładamy pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do najwyższej temperatury i pieczemy ok pół godziny. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze ok godziny, aż mięso będzie upieczone.
Krok 2 - Szynka pieczona w majeranku foto
3
Z dodatkiem cebulki stanowi świetne mięso do obiadu i świetnie sprawdzi się jako wędlina na zimno.
Krok 3 - Szynka pieczona w majeranku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 29.03.2015 22:21
smaczne mięsko
ada.la 23.02.2014 16:10
wygląda smacznie
Janina 22.02.2014 21:59
Najlepsze swojskie wyroby;)
DorotaZ 22.02.2014 20:46
Idealna na kanapki ale również na obiadu lub kolacje:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak