Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak amerykańsko-meksykański

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 0,5 kg
marynata 1 porcja
koncentrat pomidorowy 100 gram
czosnek 2 ząbki
cebula 1 sztuka
ocet winny 2 łyżeczki
miód 1 łyżka
wino białe wytrawne 0,25 szklanki
musztarda 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
tabasco 2-3 krople
sos worcester 4-5 krople
oregano 1 szczypta
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 szczypta
fasola czerwona 1 puszka
kukurydza 1 puszka
groszek 1 puszka
tortilla 3 placki
ser tarty 3 porcje

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak amerykańsko-meksykański

1. Pierś oczyszczamy i kroimy na ulubiony kształt zalewamy marynatą Kikkoman Teriaki, odstawiamy na kilkanaście minut.
2. Pierś smażymy na niewielkiej ilości oleju tak, aby nie była sucha.
3. Na patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę (oczywiście uważamy żeby nie zrobił się brązowy)
4. Dodajemy koncentrat wraz z octem winnym, mieszamy i chwilę smażymy razem w tym momencie dajemy także liść laurowy
5. Dodajemy miód i całość zalewamy winem, pozwalamy, aby wino się nieco zredukowało.
6. Gdy całość się zredukuje dodajemy sos Worcester, tabasco, musztardę, oregano i zioła prowansalskie.
7. Po wymieszaniu dodajemy kurczaka, fasolkę, groszek i kukurydzę. Chwilę smażymy/gotujemy, aby całość była ciepła.
8. W między czasie na tortille wysypujemy serek, kiedy farsz jest gotowy kładziemy go na tortillach zawijamy i dajemy na rozgrzaną patelnię, aby fajnie się zarumieniły i same placki również były ciepłe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak