pizza domowa na grubym cieście

pizza domowa na grubym cieście

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    60 dag
  • woda

    1,5 szklanki
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól

    1/4 łyżeczki
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • pieczarki

    5 dag
  • groszek konserwowy

    1/3 puszki
  • kukurydza w puszce

    1/3 puszki
  • cebula biała

    1/2 szt
  • szynka

    5 plastrów
  • drożdże

    15 gram
  • ser gouda

    15 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto:
Rozpuścić drożdże w letniej wodzie i dodać cukier. Odstawic na 5 min. Dodać sól i mąkę. Wyrobić jednolitą masę (jeżeli jest zbyt twarda, dodać wody). Ciasto pozostawić na jedną godzinę przykryte wilgotną ścierką w temperaturze pokojowej.
Gdy ciasto wyrośnie rozwałkować i ułożyć na blasze. Pozostawić na 5 minut. Nasmarować ciasto koncentratem pomidorowym lub sosem do pizzy. Nakładać warzywa (cebulę pokroić w krązki a pieczarki i szynkę w plastry). Z wierzchu posypać startym żółtym serem.
Wsatwić do rozgrzanego piekarnika(ok 200st) i piec przez 30 minut. Po wyjęciu pizzy z piekarnika posypać oregano.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

monisia1977

07.09.2010 07:58
dobre

monisia1977

02.09.2010 17:36
dobre

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat