Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z jabłkami budyniem i bezą

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 450 g
margaryna 200 g
jaja 2 szt
cukier puder 1/2 szkl
wanilia 1/2 szt
rum 50 ml
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
budyń waniliowy 500 ml
jabłka 6 szt
rum 1 kieliszek do jabłek
białko 2 szt
cukier 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z jabłkami budyniem i bezą

Z podanych składników na ciasto czyli margaryna ,mąka ,jaja ,proszek ,wanilia rum i cukier puder zagniatamy ciasto dzielimy na pół , połową wylepiamy formę do tarty o średnicy 33cm ,a połowę podzieliłam na 4 małe wałeczki owinełam folią i zamroziłam by je ładnie zetrzeć na górę .


Budyń ugotowałam sama ,jeśli robimy z torebki to z 2szt na 500ml mleka by był gęsty .


Jabłka obieramy i kroimy w ósemki ,wrzucamy do garnka ,zalewamy rumem i prażymy ok 10 min by odparował sok .


Białka ważymy bo są różnej wielkości moje ważyły 70g użyłam do nich 100g cukru pudru .
Najpierw ubijamy białka na sztywno ,następnie porcjami dodajemy cukier cały czas ubijają ,aż masa będzie lśniąca i sztywna .


Na ciasto w formie układamy jabłka ,na nie wylewamy ciepły budyń na to ścieramy na grubych oczkach zamrożone ciasto i pieczemy ok 50min w tem 180st .

Gdy ciasto się upiecze nakładamy masę z piany ,ja użyłam rękawa cukierniczego i zrobiłam takie jak na foto paski ,tak by pomiędzy dało się kroić nie krusząc bezy ,należy zrobić duże odstępy bo beza rośnie .

Tak przygotowane wkładamy ponownie do piekarnika nagrzanego do 180st i odrazu zmniejszamy tem.do 100st beza urośnie i lekko się wysuszy ,jeśli am być ciągnąca w środku wystraczy jakieś 25 min jeśli krucha ok40min

Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna169Hosz 26.02.2014 10:09
Wygląda bardzo reprezntecyjnie!
iziona 22.02.2014 20:29
Wyglada wprost cudnie :)
kasienka23 22.02.2014 17:20
wygląda świetnie!
adelajda 22.02.2014 17:16
rewelacyjna tarta :)
wyattearp 22.02.2014 17:11
świetnie wygląda
V_kuchareczka 22.02.2014 16:40
znakomicie się prezentuje
Jadwiga/Jaga85 22.02.2014 15:35
Wygląda super!!
Agata3 22.02.2014 12:39
niebo w gębie :)
Beatris 22.02.2014 12:23
Pięknie wygląda, aż chciałoby się podstawić talerzyk:)
PaniMISIOWA 22.02.2014 12:21
z chęcią bym ją zjadła! całą! ;-)
AZgotuj 22.02.2014 11:39
bajeczna i ta beza na wierzchu, wiele dałabym za porcje:)
jasiek 22.02.2014 11:37
doskonałe połączenie
Anna133 22.02.2014 11:19
gdybyśmy bezę dali na całośc to by się kruszyła ,ja pomyślałam ,że tak będzie lepiej
Marta1986 22.02.2014 11:11
pyszna tarta
Aleksandraa 22.02.2014 10:58
jest piękna
tomek18 22.02.2014 10:50
wyśmienita tarta
Konczi 22.02.2014 10:49
śliczna ta beza CI wyszła :)
Romanowka 22.02.2014 10:41
rewelacyjnie się prezentuje!
malaczarna23 22.02.2014 10:35
wspaniała:) zjadłabym kawałeczek albo i dwa:)
DorotaZ 22.02.2014 10:35
Mmmm... pyszności:)
Jusiaa 22.02.2014 10:31
Pysznie sie prezentuje
monikaT83 22.02.2014 10:30
wow! super tarta!!
Anna133 22.02.2014 10:21
szkoda ,że nie da się rozdzielić składników co do czego, byłoby przejrzyście :/ ta blokada składników mnie dobija
gibli 22.02.2014 10:19
rewelacyjna ta tarta, przepis zabieram:)
Gracer 22.02.2014 10:15
wygląda fantastycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak