Przepis i sposób przygotowania na: Pączki.
Żółtka ubić z pozostałym cukrem na puch,dodać mąkę,wyrośnięty rozczyn,mleko,sól i spirytus wyrabiając ciasto.Ciasto wyrabiamy tak długo aż uzyskamy pęcherzyki powietrza,a następnie dodajemy olej,ponownie wyrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce,przykrywając ciasto ściereczką.
Po wyrośnięciu ciasto przekładamy na stolnicę,oprószoną mąką,wałkujemy,wykrawamy szklanką krążki,nadziewamy je marmoladą,formujemy kule i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia.
W garnku rozpuszczamy smalec,wlewamy olej i łyzkę octu lyb spirytusu i w momencie jak tłuszcz będzie bardzo gorący wkładamy pączki,smażymy z obu stron do "suchego patyczka".Usmażone pączki wykładamy na papierowe ręczniki,a nastepnie oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego.