Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe podusie

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 0,5 kg
jajko 3
drożdże 3 dkg
cukier kryształ 2 łyżki
mleko 2% 1,5 szklanki
sól do smaku
ocet 1 łyżeczka
olej 1 szklanka do smażenia
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe podusie

Mąkę przesiać, mleko podgrzać. Z drożdży, odrobiny mleka i mąki zrobić zaczyn. Gdy podrośnie z pozostałych składników wyrobić ciasto. Jeśli będzie za rzadkie lub za twarde dodać odpowiednio mąkę lub mleko. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia.
Na patelni rozgrzać olej i łyżką kłaść placuszki. Smażyć (na średnim ogniu) z obu stron na złoty kolor. Gdy olej będzie za gorący placuszki będą spieczone z zewnątrz, a surowe w środku.
Ciepłe "podusie" posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 30.03.2015 11:55
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak