Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rafaello na biszkopcie

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
mąka 160 gram
cukier 220 gram
jajko 6 sztuk
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Krem:
margaryna 250 gram
mąka 160 gram
cukier 220 gram
mleko 1 litr
DODATKOWO:
wiórki kokosowe 100 gram
margaryna 70 gram
cukier 3 łyżki
olejek migdałowy 5 kropli

Przepis i sposób przygotowania na: Rafaello na biszkopcie

1. Biszkopt:
Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku około 30 minut.

2. Krem:
Pół litra mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier i zagotowujemy.
Do pozostałego mleka dodajemy olejek i przesianą mąkę. Dokładnie mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy na małym ogniu jeszcze przez minutę. Odstawiamy do wystygnięcia. Margarynę miksujemy i dodajemy do niej po trochu zimnego kremu.

3. Przestudzony biszkopt kroimy w poprzek na dwie części. Na pierwszą część biszkoptu nakładamy krem i przykrywamy drugim biszkoptem. Na wierzchu rozprowadzamy podsmażone na margarynie osłodzone wiórki kokosowe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasiaaa 07.03.2014 13:01
Pyszne pyszne;);)
Milka100 21.02.2014 22:15
lubie placki z kokosem
Rafał10 21.02.2014 20:33
napewno pyszne:))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak