Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cebule zapiekane w cieście

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula czerwona 5
mąka pszenna 120 g
jaja 2
mleko 3,2% 100 ml
ocet balsamiczny 2 łyżka
Musztarda delikatesowa Prymat 1 łyżka
wywar warzywny

Przepis i sposób przygotowania na: Cebule zapiekane w cieście

5 czerwonych cebul
oliwa
120g mąki pszennej typ 500
2 duże jaja ( 3 małe )
100ml półtłustego mleka
15g tymianku (najlepiej świeży, ja użyłam suszony)
2 liście laurowe ( można pominąć )
2 łyżki octu balsamicznego
łyżka musztardy angielskiej ( lub innej )
sos worcestershire ( opcjonalnie )
wywar warzywny lub kostka rosołowa warzywna ( 500 ml )
opcjonalnie – ser z niebieską pleśnią do wykończenia na czubku cebuli

PRZYGOTOWANIE:

Na początek należy rozgrzać piekarnik do 180 stopni. 4 cebule obrać, umyć i odciąć tylko dolną część z korzonkiem aby cebule swobodnie i stabilnie stały stały. Naciąć na krzyż od góry na 3/4 cebuli zostawiając resztę nie naciętą. Uważając aby cebule się nie rozpadły oprószyć w środku solą i pieprzem, skropić oliwą i ułożyć w blaszce o wymiarach 25 x 30 cm.

Można użyć od razu 4 mniejszych pojemniczków do zapiekania. Wszystko przykryć folią aluminiową i piec cebule około 50-60 minut. Potem do miski wbić jajka, dodać mąkę i szczyptę soli i dokładnie wymieszać. Teraz wlewając mleko nadal dokładnie mieszać.

Cebule wyjąć z piekarnika a piekarnik nastawić na 220 stopni. Przygotowanym ciastem polać dookoła cebule i posypać ziołami. Tak przygotowane wstawić ponownie do piekarnika i zapiekać 30 minut w przypadku gdy będą się piec w dużej blaszce a 20 minut gdy będą to pojedyncze i mniejsze naczynia. Należy pamiętać aby nie otwierać drzwiczek. W przypadku gdy piekarnik mocno grzeje można wyjąć gdy ciasto będzie puszyste i lekko zrumienione.

Gdy cebule się pieką na patelnię wlać odrobinę oliwy, piątą cebulę posiekać i wrzucić na patelnię i podsmażyć do miękkości. Następnie dodać ocet balsamiczny, podlać jedną łyżkę wody, doda łyżkę musztardy i mąkę i połączyć. Wlać bulion i dokładnie mieszać aby nie było grudek.

Sos gotować do uzyskania odpowiedniej konsystencji około 10 minut (ja gotowy sos dodatkowo zblendowałam).

Po upieczeniu wyjąć cebule z piekarnika, polać sosem, można posypać serem i podawać np. z sezonowymi warzywami.

( Przepis pochodzi z książki " Save with Jamie " - Jamiego Olivera )

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Christopher 21.02.2014 19:55
Ciekawy przepis ,skopiuję.
Gabi44 21.02.2014 19:12
Podoba mi się ten przepis.
Sylwia26 21.02.2014 17:42
ale pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak