Przepis i sposób przygotowania na: torcik od serca
W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. (Najlepiej, jeśli mąkę przesiejemy, wtedy będzie pulchna i unikniemy grudek). Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką.
Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą lub mąką.
Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C. (Biszkopt należy piec od razu po przygotowaniu i zawsze w nagrzanym piekarniku). Piekąc biszkopt, należy pamiętać, aby nie otwierać piekarnika (co najmniej na początku pieczenia). Inaczej może opaść. Pod koniec pieczenia można otworzyć na chwilę drzwiczki piekarnika i sprawdzić wykałaczką, czy biszkopt jest gotowy.
Upieczony biszkopt najlepiej pozostawić na parę minut w piekarniku. Gdy lekko przestygnie, wyciągnąć go, odciąć ciasto od tortownicy i odwrócić do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt. Papier do pieczenia zapobiega przyklejeniu się ciepłego biszkoptu do blatu.
Galaretki rozrabiamy wg przepisu na opakowaniu, ale jedną robimy w 1 szklance wody ponieważ dodamy do niej ubitą śnieżkę, którą miksujemy również w połowie ilości mleka wg opakowania.
Biszkopt już zimny kroimy tak aby nadać kształt serca i wtedy na 2 warstwy. Do lekko stężałej galaretki (tej z połowy wody) dodajemy ubitą śnieżkę i miksujemy na gładką masę. Wylewamy na pierwszą warstwę. Następnie przygotowujemy krem (może być z paczki)którym smarujemy tort i robimy brzegi aby nie spłynęła galaretka oraz wylewamy tężejącą drugą galaretkę. Schładzamy w lodówce aż do całkowitego zastygnięcia obu mas. Życzę smacznego.