Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki z budyniem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
drożdże 70 g
mleko 0,5 l
żółtko jajek 3 szt
jajko 1 szt
cukier 250 g
tłuszcz 100 g
sól
wanilia
budyń śmietankowy 2 torebki

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki z budyniem

Mąkę przesiać, zagrzać. Zrobić rozczyn.
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać mleko, 250 g mąki, starannie wymieszać, pozostawić przykryte w ciepłym miejscu. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę. Gdy objętość rozczynu zwiększy się dwukrotnie, wlać go do miski z mąką, dodać utarte żółtka, resztę mleka, posolić, zarobić ciasto. Wyrabiać ręką bardzo starannie, dokładnie mieszając składniki i wybijając ciasto tak, aby weszło jak najwięcej powietrza.
Gdy ciasto ma gładką, lśniącą powierzchnię i odstaję od ręki i naczynia, wlewać stopniowo stopiony letni tłuszcz, ciągle wyrabiając, dodać wanilię.
Brzegi miski obrać z ciasta, powierzchnie wyrównać, ciasto przykryć, zostawić w ciepłym miejscu.
Gdy objętość zwiększy się dwukrotnie, wyłożyć je na stolnicę wysypaną mąką, wyrabiać podłużne bułeczki, zrobić na środku wgłębienie i łyżką nałożyć, ugotowany budyń. Bułeczki nakładać na wysmarowaną tłuszczem brytfannę i piec w dobrze nagrzanym piekarniku, 40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SyMiki 19.12.2011 17:14
super
gusia1000 21.03.2011 13:26
Są znakomite.
madi356 24.01.2011 23:10
właśnie tego szukałam:)dzięki za przepis
SmacznaPyza 13.09.2010 13:31
smakowicie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak