Bułeczki z budyniem

Bułeczki z budyniem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1 kg
  • drożdże

    70 g
  • mleko

    0,5 l
  • żółtka

    3 szt
  • jajko

    1 szt
  • cukier

    250 g
  • tłuszcz

    100 g
  • sól

  • wanilia

  • budyń śmietankowy

    2 torebki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać, zagrzać. Zrobić rozczyn.
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać mleko, 250 g mąki, starannie wymieszać, pozostawić przykryte w ciepłym miejscu. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę. Gdy objętość rozczynu zwiększy się dwukrotnie, wlać go do miski z mąką, dodać utarte żółtka, resztę mleka, posolić, zarobić ciasto. Wyrabiać ręką bardzo starannie, dokładnie mieszając składniki i wybijając ciasto tak, aby weszło jak najwięcej powietrza.
Gdy ciasto ma gładką, lśniącą powierzchnię i odstaję od ręki i naczynia, wlewać stopniowo stopiony letni tłuszcz, ciągle wyrabiając, dodać wanilię.
Brzegi miski obrać z ciasta, powierzchnie wyrównać, ciasto przykryć, zostawić w ciepłym miejscu.
Gdy objętość zwiększy się dwukrotnie, wyłożyć je na stolnicę wysypaną mąką, wyrabiać podłużne bułeczki, zrobić na środku wgłębienie i łyżką nałożyć, ugotowany budyń. Bułeczki nakładać na wysmarowaną tłuszczem brytfannę i piec w dobrze nagrzanym piekarniku, 40 minut.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

SyMiki

19.12.2011 17:14
super

gusia1000

21.03.2011 13:26
Są znakomite.

madi356

24.01.2011 23:10
właśnie tego szukałam:)dzięki za przepis

SmacznaPyza

13.09.2010 13:31
smakowicie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat