Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Murzynkowy keks z kokosem

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 1 sztuka
mąka tortowa 2 szklanki
cukier 2 szklanki
mleko 3,2% 1/2 szklanka
jajko 4 sztuki
kaka 9 łyżek
proszek do pieczenia 2 łyżki
wiórki kokosowe 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Murzynkowy keks z kokosem

Kroki postępowania

1
Rozpuszczam w rondelku margarynę z cukrem i kakao.
Krok 1 - Murzynkowy keks z kokosem foto
2
Całość mieszam do momentu połączenia się składników. Główną uwagę należy zwrócić na cukier by był rozpuszczony.
Krok 2 - Murzynkowy keks z kokosem foto
3
Odlewam około 2/3 szklanki masy, która przyda się do zrobienia polewy na ciasto. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wiórkami i mieszamy mikserem. Dodajemy resztę masy. Następnie do ciasta dodajemy po jednym żółtku nie przerywając mieszania. W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.
Krok 3 - Murzynkowy keks z kokosem foto
4
Wykładamy papierem blachę i wlewamy do niej ciasto. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 4 - Murzynkowy keks z kokosem foto
5
Po upieczeniu wylewamy polewę na gotowe ciasto.
Krok 5 - Murzynkowy keks z kokosem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ziabela 21.02.2014 10:15
hehe:D dokładnie literówka;) dziekuje za zwrócenie uwagi;)
patryska76 20.02.2014 14:07
Ciekawy przepis ;-)
Czyki 20.02.2014 14:03
Wygląda smacznie:),fajne ciacho:)skąd pochodzi nazwa ciasta? czy to literówka się wkradła?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak