Przepis i sposób przygotowania na: pizzerki z szynką szwarcwaldzką, pieczarkami i sosem paprykowo-pomidorowym
szynka szwarcwaldzka 5 plastrów
drożdże instant ok. 7g
CIASTO
Mąkę, sól, oliwę, drożdże oraz wodę letnią, mieszamy do połączenia się składników. Następnie wyrabiamy ciasto. I odkładamy do wyrośnięcia na ok.1h.
SOS:
Paprykę skroić w pół, piec w rozgrzanym piekarniku 200 stopni ok. 30 min. Następnie włożyć do woreczka,zamknąć i odczekać chwilę
następnie obrać ze skórki. Następnie zmiksować na jednolitą masę (można dodać odrobinę oliwy).
Do garnuszka dodać pomidory z puszki, posiekany czosnek, bazylię, oregano, sól, pieprz, cukier oraz zmiksowaną paprykę. Całość zagotować.
Kiedy ciasto urosło, podzielić na równe części, spłaszczyć dłonią i wałkować (zostawić owalny kształt).
Na ciasto dodać sos, pieczarki, cebulę oraz szynkę szwarcwaldzką, całość posypać startym serem.
Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni ok. 25 minut.