Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krokodyle oczy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 0.5 kg
proszek do pieczenia 1 łyzeczka
amoniak 0,5 łyżeczki
margaryna
cukier puder 1 szklanka
kakao 2 łyzeczki
słoik powideł, marmolada 1 sztuka
żółtko jajek 4 sztuki
mleko 0,5 litra
mąka ziemniaczana 2 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki
cukier 0.5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Krokodyle oczy

Mąkę posiekać razem z margaryną, dodając roztrzepane żóltka z cukrem, proszek, amoniak zarobić ciasto ( jeżeli jest suche mozna dodać kwaśnej śmietany)
Ciasto podzielić na 2 częsci, jedną czesc rozwałkować na blaszkę, posmarować powidłami. Do drugiej dodać kakao i zarobić. Uformować 32 kulki do kazdej włozyć wiśnie lub inne owoce, lub kawałek twardej marmolady. Rozłożyc kulki na powidła po 4 na szerokosc i po 8 na długosc. Upiec ciasto.

Ciasto II
Upiec cieńki jasny biszkopt.

Wszystkie składniki do kremu wymieszać, ( mleko, maka ziemniaczana, mąka przenna, cukier i masło)
Ugotować budyń. Zimny utrzeć z masłem.
Ciasto I - krem - biszkopt - polewa.

voile .. smacznego ;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iwona332 14.10.2010 12:17
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak