Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jogurtowiec na zimno z owocami

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Spód:
masa
jogurt grecki 400 gram
cukier puder 120 gram
Żelatyna wieprzowa Prymat 20 gram
śmietan fix 1 opakownanie
śmietana kremówka 140 gram
brzoskwinie 2 sztuki
wierzch
mascarpone 100 gram
brzoskwinie 2 sztuki
cukier puder 2 łyżki
biszkopty podłużne 100 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Jogurtowiec na zimno z owocami

Na pół godziny przed mieszaniem masy serowej wyjąć jogurt z lodówki.

Spód:

Dno i boki tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ciasno jeden przy drugim ułożyć biszkopty. Odłożyć na bok.

Masa jogurtowa:

Do dużej miski przełożyć jogurt, dodać cukier i ekstrakt i dobrze wymieszać. Odłożyć na bok.

Żelatynę przesypać do miseczki, dodać zimna wodę i zostawić do napęcznienia. Gdy to nastąpi wlać 1/4 gorącej wody i dobrze wymieszać aby nie było grudek. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2-3 łyżki rozmieszanego jogurtu i dobrze połączyć aby nie było grudek ( nabrać na łyżeczkę i opuszkami palców sprawdzić czy są grudki-jeśli tak to rozpuścić ją w kąpieli wodnej).

Następnie mieszankę wlać do reszty jogurtu. Śmietanę przelać do wysokiej miski i zacząć ją ubijać. Po chwili dodać zagęstnik i ubić na sztywno. Ubitą dodać do jogurtu i dobrze wymieszać. Odłożyć do lodówki aby odrobinę stężało ( ale tężeje szybko).

W między czasie przygotować brzoskwinie. Umyć, osuszyć i obrać je. Następnie wyjąć pestkę i pokroić w dużą kostkę. Dodać do masy jogurtowej i dobrze połączyć. Wylać na biszkopty i odłożyć do lodówki aby stężało ( u mnie trwało to około 4 godzin).

Wierzch:

Umyte, obrane i odpestkowane brzoskwinie pokroić na małe kawałki i przełożyć do miski. Rozgnieść albo tłuczkiem do ziemniaków albo widelcem ( nie używać blendera bo puści za dużo soku).

Do owoców dodać mascarpone i cukier. Wymieszać mikserem. Rozsmarować cienką warstwą na cieście i odłożyć jeszcze na godzinę do lodówki. Przed podaniem udekorować gronami winogrona i bananami. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DorotaZ 22.02.2014 10:46
Super:) Taki lekki i wiosenny:)
caralajna 19.02.2014 20:52
wygląda wystrzałowo, miło popatrzeć
lara 19.02.2014 10:37
wspaniale się prezentuje
msmariusz 18.02.2014 23:35
poproszę bo uwielbiam
Małgorzata9 18.02.2014 21:49
fajne ciacho
Romanowka 18.02.2014 20:27
lekko, słodko i smacznie!
Agata3 18.02.2014 20:26
pychotka :)
iwi 18.02.2014 20:09
Pyszny deserek
gosia1988 18.02.2014 19:45
smakowicie wygląda
Sylwia26 18.02.2014 19:13
ale pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak