Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z bobem

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 20 dag
masło 10 dag
sól 1/2 łyżeczki
woda 2-3 łyżki
papryka zielona 2 szt
oliwa 5 łyżek
bób 1 filiżanka
jajko 3 szt
pieczarki 10 dag
cebula 1 szt
kremówka 200 ml
żółty ser 10 dag
sól do smaku
pieprz do smaku
Kucharek przyprawa uniwersalna do smaku
tymianek 1/4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z bobem

Mąkę przesiać do miski, dodać sól i masło. Zagnieść ciasto dodając stopniowo wodę. Uformować kulę z ciasta, zawinąć w folię i zostawić w lodówce na min 1h. Papryki zgrillować ( można w piekarniku lub na patelni). Bób ugotować tak aby odchodziła skórka, obrać. Pieczarki pokroić w cienkie plastry, sparzyć tłuszczem. Cebulę pokroić w półkrążki, zeszklić. Schłodzone ciasto rozwałkować, ułożyć w formie. Nakłuć spód widelcem i włożyć do lodówki na około 5 minut. Piec w piekarniku 10 minut przykryte papierem kuchennym, następnie 5 minut bez przykrycia.
Ser żółty zetrzeć na dużych oczkach.Jajka zmiksować ze śmietaną i 2/3 sera. Wymieszać z tymiankiem. Dodać bób i paprykę. Doprawić solą i pieprzem i kucharkiem(można też dodać troszkę ostrej papryki). Wylać na podpieczony spód. Posypać cebulą. Na wierzch ułożyć pieczarki i resztę startego sera.
Piec aż wierzch się zarumieni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania67 06.01.2011 23:09
ciekawy przepis
wolochski 06.01.2011 20:54
super
Natalia/tubisiek 25.08.2010 07:41
musi być smaczna :)
Katarzyna/kate1980 06.08.2010 13:28
uwielbiam bób

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak