Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mandazi na proszku do pieczenia

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 0,5 kg
mleko kokosowe 170 g
ocet 10 % 1 łyżka
kardamon 1 łyżka
margaryna 50 g
olej do smażenia
cukier 170 g
cukier puder wg potrzeby
jaja 2 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól mała szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Mandazi na proszku do pieczenia

Kroki postępowania

1
Wymieszać razem wszystkie składniki – na początku zmiksować miękką margarynę z cukrem. Następnie wyspać na stolnicę mąkę, dodać zmiksowaną margarynę, jajka oraz resztę składników. Zagniatać ciasto dolewając powoli mleko.
Krok 1 - Mandazi na proszku do pieczenia foto
2
Ciasto wychodzi raczej twarde, prawie jak na pierogi. Uformować kulę i zostawić „pod miską” na 10-15 minut.
Rozgrzać olej jak na pączki – dzielić ciasto na kawałki, formować wałeczki i kroić je tak jak na nasze kopytka (tak było w oryginalnym przepisie).
Krok 2 - Mandazi na proszku do pieczenia foto
3
Wrzucać na gorący olej i smażyć na złoty kolor
Krok 3 - Mandazi na proszku do pieczenia foto
4
Lekko przestudzić, posypać cukrem pudrem i podawać.

Zgodnie z zaleceniami ten tanzański przysmak powinno się jeść na ciepło.
Krok 4 - Mandazi na proszku do pieczenia foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Romanowka 18.02.2014 08:16
bardzo fajny przepis
ada.la 18.02.2014 07:35
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak