Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie duszone w winie

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 1/2 szkl
migdały sparzone i bez skórki 100 g
rodzynki 100 g
sliwki marynowane 10 szt
margaryna 2 łyżki
mąka 1 łyżka
cukier
sól
wino białe wytrawne 3/4 szkl
śledzie 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie duszone w winie

Śledzie oczyścić, umyć i odfiletować tak, aby nie uszkodzić mięsa. Filety posolić, zwinąć w ruloniki i spiąć wykałaczką. W garnku rozgrzać łyżkę margaryny, włożyć śledzie, wsypać rodzynki, migdały i połówki śliwek, wlać mleko dusić 10 minut. Resztę margaryny utrzeć z mąką, wymieszać z sosem od duszenia, dodać wino i cukier. Chwile dusić, uważając, aby śledzie się nie rozpadły.Przed podaniem wyjąć ze śledzi wykałaczki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 20.03.2011 18:18
Dobra zagryska.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak