Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śmietankowy krem z karmelową skorupką

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śmietana kremowa 30% 2 szklanki
żółtko jajek 6 sztuk
cukier brązowy 5 łyżek
cukier waniliowy 5 łyżek
laska wanili 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Śmietankowy krem z karmelową skorupką

Kroki postępowania

1
Laskę wanilii trzeba rozciąć i wyskrobać ziarenka. Śmietanę zagotować z wanilią wraz z ziarenkami oraz cukrem waniliowym.Kiedy śmietana zacznie się unosić trzeba ją zdjąć z ognia i wyjąć laskę wanilii.Żółtka lekko ubić i dolewać do nich powoli ciepłą śmietanę.
Foremki posmarować masłem i napełnić je kremem
Krok 1 - Śmietankowy krem z karmelową skorupką foto
2
Piec około 50 minut w 100 stopniach.
Schłodzić w lodówce około 5 godzin
Krok 2 - Śmietankowy krem z karmelową skorupką foto
3
Przed podaniem posypać wierzch brązowym cukrem i zapiec palnikiem aż cukier się skarmelizuje
Krok 3 - Śmietankowy krem z karmelową skorupką foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 17.02.2014 17:55
Pyszny krem.
pawel123 17.02.2014 16:37
ale pyszności mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak