Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lekkie ciastka cytrynowe

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cytryna 2 sztuki
jajko 2 sztuki
mąka pszenna 4 łyżki
maślanka 200 ml
sól
cukier 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Lekkie ciastka cytrynowe

Kroki postępowania

1
Cytryny sparzyć, zetrzeć z nich skórkę. Wycisnąć sok z połówki cytryny. W misce wymieszać składniki - mąkę, cukier, szczyptę soli. Dodać do suchych składników maślankę, 2 żółtka i 3 łyżki soku z cytryny oraz skórkę z cytryny.
Krok 1 - Lekkie ciastka cytrynowe foto
2
Z białek ubić pianę i połączyć z powstałą masą.
Krok 2 - Lekkie ciastka cytrynowe foto
3
Kokilki wysmarować masłem i wysypać cukrem. Przełożyć do nich masę cytrynową. Kokilki włożyć do formy, foremkę wypełnić gorącą wodą do połowy wysokości kokilek.
Krok 3 - Lekkie ciastka cytrynowe foto
4
Piec całość ok. 25 min. w 180st.C. Najlepiej smakują na ciepło.
Krok 4 - Lekkie ciastka cytrynowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

erym 04.09.2014 13:53
wygladaja oblednie, super!
margaret 17.02.2014 13:02
ciekawe)))
Izabela77 16.02.2014 20:08
super ciasteczka;)
DorotaZ 16.02.2014 17:26
Interesujący przepis
Ania321 16.02.2014 17:15
bardzo fajne ciasteczka :)
Kuchenka 16.02.2014 16:21
fajne nawet
Jusiaa 16.02.2014 16:16
Pysznie wyglądają :)
Gabi44 16.02.2014 15:58
Ciekawe ciasto.
gosia561 16.02.2014 15:01
ciekawy pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak