Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z serem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szkl.
żółtko jajek 1 sztu.
olej 2 łyżki
woda na oko 250ml
ser biały 500 g
żółtko jajek 1 sztuka
cukier kryształ o.5 szklanki
cukier waniliowy 0.5 opakowania
woda garczek duży
sól 1-1,5 łyżki
olej 1 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z serem

Przygotowanie ciasta:

Przesiać mąke na stolnice, dodać żółtko, olej, i troszeczkę wody. wymieszać na stolnicy wszystko nożem i następnie zarobić dłońmi, na gładkie ciasto. Kolejno zaczynamy wałkować ciasto. Musimy je w miarę cienko i równo rozwałkować, następnie wycinamy krążki szklanką, albo jak ktoś woli można po prostu wyciąć kwadraty. Ja zrobiłam w ten drugi sposób czyli kwadratami.
SER

Do sera dodajemy cukier waniliowy, cukier zwykły i żółtko. I to wszystko ucieramy

Zaczynamy teraz najważniejsza czynność nakładanie sera do pierogów to zaczynamy do środka każdego z nich nakładamy ok 1 łyżeczki sera, i co dalej po prostu je sklejamy i tak wszystkie, to jest nasza cała filozofia to do dzieła.

Jak już wszystkie są pieknie sklejone to bedziemy je gotować.

Do wody dodajemy soli ok. 1-1,5 łyżki, jak zacznie sie gotować dodajemy łyżkę oleju, żeby nam się nie skleiły, wrzucamy je ja wrzucam ok 14 pierogów do dużego garczka żeby tylko nam się nie poprzyklejały po wrzuceniu lekko przemieszać, po wypłynięciu naszych pierogów do góry gotujemy je ok. 3 min i wykładamy na druszlak by lekko się odcedziły.
w rondelku rozpuszczamy masło i polewamy nasze pierogi

SMACZNEGO !!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Milka100 15.02.2014 22:34
uwielbiam takie pierogi, pyszne są

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak