Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kolorowe oczy z marmoladą porzeczkową

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 8 szt.
cukier 2 szklanki
mąka pszenna 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
olej 2 łyżki
woda 4 łyżki
kakao 2 łyżki
masa
mleko 1/2 litr
cukier waniliowy 1 łyżka
cukier kryształ 1/2 szklanki
margaryna 250 gram
mąka ziemniaczana 2,5 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki
brzoskwinie w puszce 1 szt.
galaretka pomarańczowa 2 szt.
sok z cytryny 1 łyżeczka
spirytus 3 łyżki
marmolada

Przepis i sposób przygotowania na: Kolorowe oczy z marmoladą porzeczkową

Kroki postępowania

1
Biszkopt ciemny: 4 białka ubijamy na sztywno dodajemy do tego 1 szklankę cukru. Do 4 żółtek dodajemy łyżkę oleju.
Krok 1 - Kolorowe oczy z marmoladą porzeczkową foto
2
Gdy piana jest sztywna dodajemy do niej żółtka, 1 łyżkę oleju, delikatnie mieszamy łyżką. Następnie dodajemy mąkę pszenną 1/2 szklanki i mąkę ziemniaczaną 1/2 szklanki. Wsypujemy kakao i proszek do pieczenia i 2 łyżki wody. Całość mieszamy. Wylewamy do prostokątnej formy. Pieczemy 25 minut w 170 C.
Krok 2 - Kolorowe oczy z marmoladą porzeczkową foto
3
Biszkopt ciemny przed upieczeniem.
Krok 3 - Kolorowe oczy z marmoladą porzeczkową foto
4
Biszkopt jasny: Tak samo postępujemy jak z biszkoptem ciemnym tylko nie dodajemy kakao.
Krok 4 - Kolorowe oczy z marmoladą porzeczkową foto
5
Na upieczony biszkopt jasny nakładamy marmoladę porzeczkową. Zwijamy biszkopt na roladę. Roladę kroimy na równe części tak 1,5 cm tak aby powstały krążki.
Krok 5 - Kolorowe oczy z marmoladą porzeczkową foto
6
Masa: Z podanych składników gotujemy budyń. Mleko wstawiamy na palnik odlewając 1/2 szklanki resztę zagotować z cukrami. Do pół szklanki dodajemy mąkę ziemniaczana i pszenną. Wlewamy do gotującego się mleka mieszając.
Krok 6 - Kolorowe oczy z marmoladą porzeczkową foto
7
Ugotowany wystudzony budyń mieszamy z margaryną i tak powstaje krem.
Krok 7 - Kolorowe oczy z marmoladą porzeczkową foto
8
Biszkopt ciemny po upieczeniu nasączamy spirytusem równomiernie.
Krok 8 - Kolorowe oczy z marmoladą porzeczkową foto
9
Przełożenie ciasta: Biszkopt ciemny- połowa masy- roladki krążki- połowa masy- brzoskwinie- galaretka tężejąca.
Krok 9 - Kolorowe oczy z marmoladą porzeczkową foto
10
Krążki rolady przekładamy masą równomiernie i układamy brzoskwinie pokrojone w kostkę. Całość zalewamy galaretką pomarańczową. Ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut.
Krok 10 - Kolorowe oczy z marmoladą porzeczkową foto
11
Ciasto po wyjęciu z lodówki.
Krok 11 - Kolorowe oczy z marmoladą porzeczkową foto
12
Ciasto z marmoladą porzeczkową tzw. kolorowe oczy:)
Krok 12 - Kolorowe oczy z marmoladą porzeczkową foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 25.08.2014 22:22
wygląda bardzo apetycznie
ppaulina 21.05.2014 21:31
pysznie wygląda
Christopher 15.02.2014 20:24
Zapowiada się ciekawie.
Monia 15.02.2014 19:57
Wygląda na smaczne ciasto :)
Barbara777 15.02.2014 18:42
ciekawe ciastko- lubię takie:)
cukiereczek 15.02.2014 17:04
lubię takie słodkości
Agata3 15.02.2014 16:44
zapowiada się bardzo smacznie :)
everay 15.02.2014 16:29
napewno przepyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak