Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Murzynek

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

margaryna 0,5 kostki
kakao 1,5 łyżki
nutella 0,5 łyżki
woda 3-4 łyżki
cukier 3/4 szklanki
jajko 2 sztuki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
mąka pszenna 3/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Murzynek

Kroki postępowania

1
Margarynę, kakao, nutellę, wodę oraz cukier rozpuszczamy w garnuszku na małym ogniu mieszając aż do momentu rozpuszczenia cukru

Odlewamy 0,5 szklanki jako polewę

Odstawiamy w zimne miejsce do przestudzenia
Krok 1 - Murzynek foto
2
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski

Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka dodajemy do mąki

Do mąki dodajemy też przestudzoną masę kakaową. Nie musi ona być zimna ale ważne żeby nie była gorąca
Krok 2 - Murzynek foto
3
Mąkę mieszamy z masą kakaową a białka ubijamy na sztywno
Krok 3 - Murzynek foto
4
Białka dodajemy do masy kakaowej wymieszanej z mąką i delikatnie mieszamy żeby białka nie opadły i nadały puszystości ciastu
Krok 4 - Murzynek foto
5
Ciasto wylewamy do keksówki

Pieczemy w piekarniki nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut

Polecam sprawdzać patyczkiem bo wymagany czas może być krótszy gdyż ciasto szybko się piecze
Krok 5 - Murzynek foto
6
Smacznego!
Krok 6 - Murzynek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olla85 15.02.2014 18:39
Jedno z moich ulubionych ciast :) Klasyczny murzynek jest najlepszy!
Zdzisław 15.02.2014 15:29
dla mnie smaczne słodkości
Milka100 15.02.2014 15:23
pyszny murzynek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak