Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek kajmakowy

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 350 gram
margaryna 200 gram
żółtko jajek 3 sztuki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukie 1/2 szklanki
DODATKOWO:
rodzynki 100 gram
orzechy włoskie 50 gram
płatki migdałowe 2 łyżki
powidła śliwkowe 2 łyżki
kajmak 510 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek kajmakowy

Kroki postępowania

1
Z mąki, posiekanej margaryny, żółtek, cukru i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Zafoliować je i schłodzić ok. 2 godziny. Ciasto podzielić (zostawić kawałek na brzegi) rozwałkować i przełożyć do formy wyłożonej papierem lub wysypanej bułką tartą o wym 25x30cm. Z reszty ciasta zrobić ruloniki i ułożyć brzegi. Ciasto pozakłuwać widelcem i upiec w temp. 190st. Do zrumienienia, ostudzić. Na ostudzone ciasto rozsmarować powidła śliwkowe.
Krok 1 - Mazurek kajmakowy foto
2
Następnie wyłożyć warstwę masy kajmakowej na warstwie powideł śliwkowych, wyrównać przy pomocy łyżeczki.
Krok 2 - Mazurek kajmakowy foto
3
Całość ozdobić np. ramką z rodzynek i orzechów włoskich oraz kwiatami z płatków migdałowych i rodzynek.
Krok 3 - Mazurek kajmakowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 21.03.2016 07:43
bardzo ładny mazurek
Anna169Hosz 15.02.2014 12:22
Ślicznie udekorowany.
jowant 15.02.2014 11:53
kajmakowy... uwielbiam! :D
patryska76 15.02.2014 11:26
Piękny mazurek! :)
agnieszka131919 15.02.2014 11:18
pyszne ciasto
Megg 15.02.2014 11:18
pięknie wygląda
norweska20 15.02.2014 10:58
super się prezentuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak