Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek pomarańczowy

4.0
(24)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 35 dag
cukier puder 50 gram
margaryna 200 gram
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek pomarańczowy

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy pozostałe składniki i zarabiamy ciasto. Jeśli było by za twarde dokładamy łyżkę śmietany.
Ciasto wałkujemy na prostokąt o wymiarach nieco większych niż blaszka ( o 1.5 cm dłuższe i szersze na każdym boku). Następnie radełkiem odcinamy z każdej strony pasy o które ciasto było za wielkie. Prostokątny spód przenosimy na blaszkę. Boki smarujemy białkiem. Wzdłuż boków układamy odcięte i skręcony paski z ciasta. W ten sposób uzyskujemy ozdobny brzeg.
Ciasto pieczemy około 30 minut w 180°C. Wyjmujemy i studzimy.
Krok 1 - Mazurek pomarańczowy foto
2
Masa pomarańczowa:
- 1 galaretka pomarańczowa,
- 5 dużych pomarańczy,
- 0,5 szklanki wody,
- Cukier do smaku (2-3 łyżki)

Pomarańcze obieramy ze skórki. Dokładnie usuwamy białą część, aby masa nie miała posmaku goryczki. Obrane owoce kroimy na plasterki i gotujemy z dodatkiem wody około 15 - 20 minut. Miksujemy. Pod koniec gotowania dokładamy galaretkę. Masę słodzimy do smaku i gotujemy jeszcze około 2 minuty do rozpuszczenia galaretki. Odstawiamy z ognia. Letnią masę wylewamy na upieczone ciasto kruche i dekorujemy kandyzowanymi pomarańczami oraz migdałami i rodzynkami.
Krok 2 - Mazurek pomarańczowy foto
3
Kandyzowane pomarańcze:
3 pomarańcze,
1 szklanka cukru,
1,5 szklanki wody.

Wodę podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim cukier. Pomarańczę kroimy w plastry grubości około 0,5 cm. Plasterki wrzucamy do słodkiej wody i gotujemy na średnim ogniu około 1 godziny. Z wody powinien zrobić się syrop, a pomarańcze powinny stać się szkliste.
Gotowe plasterki wyciągamy i studzimy.
Powstały syrop można użyć do posłodzenia herbaty.
Krok 3 - Mazurek pomarańczowy foto
4
To orzeźwiający mazurek warty polecenia i to nie tylko z okazji świąt. Stanowi on piękną dekorację wielkanocnego stołu.
Krok 4 - Mazurek pomarańczowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 21.03.2016 07:39
cudny mazurek
Przepisy Joanny 28.02.2014 18:57
piękna dekoracja
Pyszota 27.02.2014 11:01
prześliczny wiosenny mazurek, jednak pomarańcza pasuje do każdej pory roku
gusia1000 23.02.2014 19:53
Dobry taki.
Jadwiga/Jaga85 15.02.2014 21:21
na zdjęciu 2 są pomarańcze w trakcie karmelizacji , a na zdjęciu 3 już gotowe. Faktycznie trochę zagmatwałam!!
DorotaZ 15.02.2014 18:50
Już wszystko rozumiem na zdjęciu nr 2 są pomarańcze kandyzowane a nie na masę:)
DorotaZ 15.02.2014 18:48
Pięknie wygląda i na pewno pyszny ale na zdjęciu nr 2 widać pomarańcze ze skórką a pod spodem jest napisane : ,,Pomarańcze obieramy ze skórki. Dokładnie usuwamy białą część, aby masa nie miała posmaku goryczki. Obrane owoce kroimy na plasterki i gotujemy z dodatkiem wody" to trzeba obrać czy można ze skórką??
agnieszka131919 15.02.2014 11:40
wygląda wyśmienicie
patryska76 15.02.2014 11:33
Robi wrażenie! Na pewno pyszny ;)
pierniczkowo 15.02.2014 11:24
tyle mazurków już widziałam, ale twój ma najładniejszą dekorację, bo z pomarańczy :)
Megg 15.02.2014 11:23
przepiękny mazurek
Olga_SK 15.02.2014 11:16
Piękny mazurek :)
monisia1977 15.02.2014 10:36
fajnie wygląda
kasienka23 15.02.2014 09:48
śliczny mazurek!
Rafał10 15.02.2014 09:13
świetny, piękny mazurek :)
iwi 15.02.2014 09:00
Wygląda rewelacyjnie
Mniam 15.02.2014 08:51
Ślicznie wygląda!
Ewelina1991 15.02.2014 08:28
smaczny jest
Aga-25 15.02.2014 08:20
pyszny ladny
Agnieszka-87-25 15.02.2014 08:12
pięknie jak zawsze
margaret 15.02.2014 00:37
piękny mazurek,śliczny jest, aż szkoda go jeść))
Kejti 14.02.2014 23:05
Fajny mazurek:-)
treonina 14.02.2014 22:33
wygląda jak malowany :-)
krystyna330 14.02.2014 22:32
ale pyszności mniam
Sylwia26 14.02.2014 22:32
ale pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak