Sernik ukryty w otchłani.

Sernik ukryty w otchłani.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Biszkopt kakaowy

  • olej

    125 ml
  • cukier kryształ

    1 szklanka
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • kakao

    4 łyżki
  • jajka

    5
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • masa

  • truskawki

    1 kg
  • cukier kryształ

    1 szklanka
  • żelatyna

    20 g
  • ser

    600 g
  • cukier puder

    80 g
  • żółtka

    3 sztuki
  • cukier wanilinowy

    2 op
  • skórka cytrynowa

    1 sztuka
  • sok pomarańczowy

    60 ml
  • żelatyna

    30 g
  • śmietana 30%

    500 ml
  • DODATKOWO:

  • śmietana

    1 op
  • mleko

    100 ml
  • galaretka truskawkowa

    1 op
  • woda

    200 ml
  • ser

    5 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Sernik ukryty w otchłani.
Ciasto:

125 ml oleju
1 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
4 łyżki kakao
5 dużych jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia.


WYKONANIE:

Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia.
Całe jajka miksujemy z cukrem na puszysta masę . Dosypujemy sypkie produkty a pod koniec wlewamy olej. Miksujemy jeszcze około 10 minut .
Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm .
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i pieczemy 35 minut.
Wyjmujemy studzimy i przekrawamy na dwa blaty.
Krok 2 - Sernik ukryty w otchłani.
Żelka truskawkowa :

1kg mrożonych truskawek
1 szklanka cukry
20 g żelatyny

Wykonanie:

Truskawki wkładamy do garnka zasypujemy cukrem.
Gotujemy do całkowitego ich rozpadnięcia. Wsypujemy żelatynę mieszamy i odstawiamy by żelka wystygła.
Przelewamy do takiej samej tortownicy ,wyłożonej folią aluminiową ,w której piekliśmy ciemne ciasto.
Wstawiamy do zamrażalnika na około 1 godzinę .
Krok 3 - Sernik ukryty w otchłani.
Masa sernikowa ;

600 g sera trzykrotnie zmielonego
3 żółtka
80 g cukru pudru
2 cukry waniliowe
skórka otarta z połowy pomarańczy
60 ml soku z pomarańczy
30 g żelatyny
500 ml schłodzonej śmietany 36 %


Sposób wykonania:

Do garnka wlewamy wodę ,gotujemy.
Ustawiamy na nim miskę . Wkładamy do niej żółtka, wlewamy 100 ml śmietany 36 % ,wsypujemy cukry.
Miksujemy na najwyższych obrotach miksera na puszystą masę .
Krok 4 - Sernik ukryty w otchłani.
W soku z pomarańczy moczymy żelatynę , którą po chwili dodajemy do składników w misce. Miksujemy .
Zdejmujemy miskę z garnka.
Dodajemy zmielony ser i dokładnie ze sobą łączymy.
Resztę śmietany ubijamy na sztywno i dodajemy do masy serowej.
Odstawiamy na chwilę .
Krok 5 - Sernik ukryty w otchłani.
Składanie serowego tortu:

Jeden blat ciasta ciemnego wkładamy do tortownicy.
Przykrywamy go połową masy serowej .
Następnie wykładamy na nią żelkę truskawkową .
Krok 6 - Sernik ukryty w otchłani.
Wykładamy resztę masy serowej i przykrywamy blatem ciemnego ciasta.
Krok 7 - Sernik ukryty w otchłani.
Dekoracja;

1 opakowanie śnieżki zmiksowane w 100 ml mleka
1 galaretka truskawkowa rozpuszczona w 200 ml wody
5 łyżek sera trzykrotnie mielonego


Wykonanie:

Ubitą śnieżkę łączymy z serem. Pod koniec wlewamy tężejącą galaretkę . Odstawiamy na chwile, a gdy masa zacznie tężeć pokrywamy nią boki i wierzch tortu.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (43)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

smerfetka79

11.05.2016 15:56
ale piękny!!

atort111

08.02.2016 14:15
sernik rewelacyjny

berys18

03.01.2016 11:46
pysznie wygląda

Maridka19

23.12.2014 10:16
Pysznie to wyglada

Ada-Gaba

04.08.2014 21:33
pyszny sernik

ben-ka

05.07.2014 09:07
Ciacho pyszne,tylko zajadać.

Malgorzata549

30.05.2014 09:34
fajna nazwa i zapewne równie ciekawy smak

krokus

14.05.2014 15:01
pysznie wygląda,, zapisuje przepis

Dorian

29.04.2014 23:22
super nazwa, a ciasto boskie

Grażyna13

24.04.2014 10:54
Podoba mi się :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat