Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torciki Walentykowe

4.0
(24)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki
jaja 2 szt
drobny cukier 225 g
jogrut naturalny 125 ml
olej rzepakowy 275 ml
kakao 15 g
mąka pszenna 175 g
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
sól 1/2 łyżeczki
ocet winny 2 łyżeczki
masło do wysmarowania foremek

Przepis i sposób przygotowania na: Torciki Walentykowe

Przepis podany jest na 3 torciki, ale pieczemy 4 ! 1 serce pokruszymy i udekorujemy nim pozostałe torty. Foremki o pojemności ok. 300 ml
Dodatkowo potrzebna będzie jeszcze 1 łyżeczka barwnika spożywczego (nie chciało mi dodać przepisu gdy wpisałam go w składnikach)

Foremki wysmarować masłem. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać, wymieszać z solą.
W dużej misce ubić jajka z cukrem na jasną masę. Ubijając mikserem na najniższych obrotach wlewać małym strumieniem olej i miksować aż cały zostanie wchłonięty. Cały czas mieszając dodać jogurt, barwnik i wanilię. Następnie mąkę z kakao, wymieszać i dodać ocet.
Ciasto rozłożyć do foremek, napełniając je do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 180 stopni, przez 35 minut, lub dłużej, do suchego patyczka. Po upieczeniu studzić w foremkach przez 5 minut, następnie wyciągnąć i całkowicie wystudzić na kratce.

Składniki na krem:
do udekorowania 3 torcików

120 g białej czekolady
270 g miękkiego masła
570 g cukru pudru - przesianego
3 łyżki mleka

Czekoladę posiekać i roztopić w kąpieli wodnej, uważając by miseczka nie dotykała wody. Wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodając cukier puder ucierać, aż masa będzie gładka i jednolita. Dodać białą czekoladę, wymieszać i wlać mleko. Ucierać jeszcze ok. 2 minut.

Serca przekroić, przełożyć kremem, posmarować również wierzch i boki. Resztę kremu przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie łezki (u mnie Wilton nr 104) i trzymając w pozycji pionowej, ostrą końcówką tylki skierowaną ku Wam, a okrągłą ku ciastu - wyciskać kolumny falbanek. Falbanki powinny dotykać boków tortu. Po udekorowaniu boków ozdobić wierzch tortu, zostawiając środek wolny.
Odłożone serce pokruszyć i okruszkami obsypać środki torcików. Całość schłodzić w lodówce.

Torciki wyciągnąć z lodówki na 1-2 godziny przed podaniem, by się ogrzały i masa zmiękła.
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja33 11.08.2016 10:04
wyglada pieknie!
Ela15 28.03.2015 12:14
ślicznie wyglada
adelajda 06.03.2014 07:54
rewelacyjny torcik
Alex_M 03.03.2014 09:41
przepiękne :)
ONY_za_kare 27.02.2014 12:48
pięknie wyglądają
caralajna 25.02.2014 18:29
ale cudeńko, piękna dekoracja, a i w środku też ciekawie się dzieje
Granita 25.02.2014 11:38
to nie torciki,to...dzieła sztuki
Katarzyna/kate1980 20.02.2014 20:44
prześliczne
mamusia1 19.02.2014 11:02
prezentuje się pięknie
Kejti 19.02.2014 02:12
Pięknie się prezentuje :-)
mysza75 16.02.2014 18:08
piękny i pyszny torcik
fotoviderek 15.02.2014 12:20
Jak zawsze u Ciebie, przepięknie :)
IwonaDD 14.02.2014 18:57
Łucjo- moje wyrazy uznania za to dzieło sztuki!Rewelacja!
Triss 14.02.2014 18:06
apetyczne dzieło sztuki. ;)
Olga_SK 14.02.2014 15:23
Pięknie wygląda :)
Beatris 14.02.2014 14:31
Wyglądają niesamowicie. Z przyjemnością zjadłabym kawałeczek:)
monika141 14.02.2014 12:45
śliczne torciki
Wiesława1 14.02.2014 07:36
urocze torciki
Christopher 13.02.2014 23:35
Piękna dekoracja.
w mojej kuchni 13.02.2014 23:30
jakie cudeńka sercowe
2milutka 13.02.2014 22:48
cudnie..nie mogę się napatrzeć..:)
Mniam 13.02.2014 22:21
Wygląda obłędnie! Po rozkrojeniu również zaskakuje. Cudowne!
bazylka 13.02.2014 22:12
Ależ to piękne!
Jadwiga/Jaga85 13.02.2014 22:08
CUDO, a nie tort!
dwa pokoje z kuchnią 13.02.2014 21:58
Na takie cudeńka wyjątkowo miło się patrzy :) Śliczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak