Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oponki serowe

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szkl
cukier 1/4 szkl
jajko 1
ocet 1 łyżka
masło lub margaryna 1 łyżka
olej do smażenia
cukier puder
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
ser biały 25 (twarogowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Oponki serowe

Mąkę przesiać z sodą na stolnicę. Cukier dodać do mąki, wymieszać. Dodać masło, posiekać.
Zrobić dołek, wbić jajko, wlać ocet, wymieszać nożem.
Dodać zmielony twaróg i wyrobić gładkie plastyczne ciasto.
Ciasto rozwałkować na grubość ok 1 cm.
Dużą szklanka lub kuflem wykrawać koła, a w nich mniejsze np kieliszkiem.
W rondlu rozgrzać olej i smażyć oponki z obu stron na małym ogniu żeby nie spalić.
Osączać na ręczniku papierowym.
Posypać cukrem pudrem.

Z porcji wychodzi ok 12-13 oponek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaDD 18.02.2014 16:21
uwielbiam je

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak