Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Filet z kurczaka nadziewany zieloną soczewicą, mozzarellą, orzechami i słonecznikiem

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

filet z kurczaka 3 pojedyncze
soczewica zielona 80 g
orzechy włoskie 20 g
słonecznik łuskany 25 g
sól
Czosnek suszony Prymat
torebka do pieczenia
wykałaczki 6 około
mozarella 60 (w kawałku)

Przepis i sposób przygotowania na: Filet z kurczaka nadziewany zieloną soczewicą, mozzarellą, orzechami i słonecznikiem

odkładamy: 20 g sera, 6 g orzechów, łyżeczkę słonecznika

Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie około 20 minut, osączamy. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach, orzechy łamiemy na mniejsze kawałki, dodajemy do sera. Do orzechów wrzucamy słonecznik i ugotowaną soczewicę, wszystko dokładnie mieszamy. Filety myjemy, osuszamy, w każdym nacinamy kieszonkę (ale nie docinamy do końca) i nadziewamy przygotowanym farszem każdy filet, spinamy wykałaczkami. Gotowe mięso przekładamy do torebki do pieczenia, posypujemy solą i czosnkiem (według uznania). Następnie na przyprawione filety ścieramy odłożony ser i orzechy, na końcu posypujemy je odłożonym słonecznikiem. Torebkę zamykamy dołączonym do niej żaroodpornym klipsem, całość wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy na najniższym poziomie piekarnika w 190 st. C przez około 60 minut (przez pierwsze 45 minut piekłam bez termoobiegu a następnie z termoobiegiem, aby filety się przyrumieniły). Gotowe mięso kroimy na dowolne porcje.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agata B 04.03.2014 22:55
polecam, bo jak wygląda - tak smakuje :)
Katarzyna/kate1980 19.02.2014 18:27
świetnie się prezentuje
ssylwiaa 13.02.2014 20:57
zapowiada się świetnie!
ada.la 13.02.2014 20:22
super danie
mufinka79 13.02.2014 18:44
wypasione nadzienie - pycha!
ZEWA 13.02.2014 18:37
bardzo apetyczne danie
Monika-twin 13.02.2014 18:07
musi byc pyszne!
Jadwiga/Jaga85 13.02.2014 18:00
mega pyszne!!
aniagdz 13.02.2014 17:55
pomysł po prostu rewelacja!
Kolorowa 13.02.2014 17:46
Super składniki ;)
Joannasz3190 13.02.2014 16:58
Prezentuje się wybornie :)
Konczi 13.02.2014 16:50
bardzo fajne nadzienie, smakowałoby mi takie mięsko :)
Jusiaa 13.02.2014 16:38
Bogaty ten filet :)
adelajda 13.02.2014 16:15
wygląda na bardzo smaczny :)
Kajka12 13.02.2014 16:15
Rewelacja!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak