Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tatra z cebulą i kapustą kiszoną

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 kubka
masło 110 g zimnego
woda 2 łyżki lodowatej
sól
cebula dymka ze szczypiorkiem 8 sztuk
kapusta kiszona 200 g
rozmaryn 1 łyżeczka drobno posiekanego
czosnek 2 ząbki
sok jabłkowy 1 kubek
sól
wino czerwone wytrawne 50 ml
oliwa 2 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Tatra z cebulą i kapustą kiszoną

Kroki postępowania

1
Z mąki, masła, wody i 1/4 łyżeczki soli wyrobić ciasto. Oderwać kawałek ciasta aby zostało na paski na wierzch. Wyłożyć resztą ciasta blaszkę na tartę i piec w 200 stopniach prze 10 minut.
Krok 1 - Tatra z cebulą i kapustą kiszoną foto
2
Kapustę kiszoną przełożyć na durszlak i przelać zimną wodą, odcisnąć nadmiar wody i jeszcze raz przelać i dokładnie odcisnąć.

Na patelni na oliwie z oliwek lekko podsmażyć cebulkę pokrojoną w krążki, czosnek w plasterki i rozmaryn, następnie dodać kapustę kiszoną, doprawić solą i pieprzem. Podsmażać razem około 10 min na małym ogniu. Po tym czasie zalać sokiem jabłkowym i dusić pod przykryciem 20 minut.

Po tym czasie zdjąć pokrywkę, dolać wina i poczekać aż płyny całkowicie odparują co jakiś czas mieszając aby nie przypaliło się od spodu.

Zdjąć z ognia i poczekać aż farsz ostygnie.
Krok 2 - Tatra z cebulą i kapustą kiszoną foto
3
Zimny farsz wyłożyć na podpieczony spód. NA wierzchu ułożyć kratkę zrobioną z kawałka ciasta który zostawiliśmy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 min.
Krok 3 - Tatra z cebulą i kapustą kiszoną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pawlito 22.02.2014 08:21
nie jadłem jeszcze takiej
Konczi 14.02.2014 14:43
musi być pyszna
gibli 14.02.2014 11:52
smaczna tarta, podoba mi się:)
pierniczkowo 14.02.2014 09:44
na pewno by mi smakowała taka tarta :)
ssylwiaa 13.02.2014 20:59
zdecydowanie coś, co lubię ;)
mitek111 13.02.2014 19:06
kusząca propozycja
adelajda 13.02.2014 16:13
rewelacyjne smaki jak dla mnie :)
SmakolykiJoanny 13.02.2014 16:00
Fajnie to wymyśliłaś :)
Milka100 13.02.2014 14:52
ciekawy przepis:)
Sylwia26 13.02.2014 14:51
ale pyszności
Pyszota 13.02.2014 14:44
świetny pomysł
brioszka 13.02.2014 14:39
pięknie wygląda a smakuje pewnie jeszcze lepiej :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak