Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rozgrzewająca czekolada z chili i cynamonem

3.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 3,2% 300 ml
śmietanka kremowa 50 ml
cukier drobny 2 łyżki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/3 łyżeczki
cynamon Prymat 1/3 łyżeczki
gorzka czekolada 80 g

Przepis i sposób przygotowania na: Rozgrzewająca czekolada z chili i cynamonem

Do garnka wlać mleko, śmietankę, cukier. Podgrzewać na średnim ogniu, mieszając- nie zagotowywać (jeśli mleko się zagotuję, zdjąć rondel z palnika i wtedy dodać czekoladę). Czekoladę posiekać na małe kawałeczki i wsypać do gorącego mleka. Podgrzewać na średnim ogniu cały czas mieszając, aż czekolada się rozpuści (do mieszania najlepiej wykorzystać trzepaczkę do ubijania- dokładnie rozmiesza czekoladę). Dodać cynamon i chili w proszku. Zagotować, gdy czekolada będzie gładka i zgęstnieje zdjąć z ognia. Przelać do filiżanek. Udekorować ''kleksem'' bitej śmietany (pozostałą kremówkę ubić z odrobiną cukru pudru), posypać szczyptą chili lub płatkami chili.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Olga_SK 13.02.2014 13:21
Uwielbiam połączenie chilli i czekolady pod każdą postacią :)
Triss 13.02.2014 10:55
apetyczne.:)
Ania84 13.02.2014 08:44
cudownie wygląda
Magula 13.02.2014 07:57
oo lubię to połączenie czekolady i chili
Kasia35 13.02.2014 07:18
ciekawe jak smakuje z chili
Gabi44 12.02.2014 23:31
Dobra taka czekolada,lubię również z chilli i kardamonem.
ssylwiaa 12.02.2014 22:58
od zawsze jestem ciekawa smaku takiej czekolady na ostro ;)
w mojej kuchni 12.02.2014 22:51
smacznie przyprawione

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak