Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Idealny biszkopt

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 szt
mąka tortowa 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
oliwa 1 łyżeczka
cukier 1 szklanka
kakao 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Idealny biszkopt

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, pod koniec dodać szklankę cukru i żółtka. Miksować jeszcze przez chwilę. Mąkę przesiać razem z kakao i proszkiem do pieczenia, wsypać do jajek i delikatnie wymieszać. Dolać łyżkę oliwy i ponownie zamieszać. Masę wylać na okrągłą blachę 26 cm, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Po upieczeniu lekko uchylić drzwiczki piekarnika i ostudzić. Biszkopt można przekroić na 3 płaty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 13.02.2014 07:15
robię taki do w-zetki
AGNIESZKA144 13.02.2014 06:33
fajny przepis
joanna__s 12.02.2014 22:27
Oby mi w końcu wyszedł taki idealny jak ten.
Czyki 12.02.2014 20:39
Dobry przepis na biszkopt:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak