Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ekstrakt waniliowy

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biały rum 200 ml
wanilia 2 laski

Przepis i sposób przygotowania na: Ekstrakt waniliowy

Do wyparzonej niedużej butelki wlać 200 ml białego rumu (można użyć zwykłej wódki lub ciemnego rumu – z rumem będzie to aromat rumowo-waniliowy). Laski wanilii przeciąć wzdłuż na pół, jeśli są długie to można też w poprzek. Wrzucić do alkoholu. Szczelnie zamknąć i odstawić na przynajmniej 2 miesiące. Kolor zacznie zmieniać już po kilku dniach. Jednak im dłużej ekstrakt będzie stał tym aromat będzie lepszy

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

czekoladka_m 15.02.2014 19:32
Ja tez muszę w końcu zrobić sobie taki domowy ekstrakt
adelajda 14.02.2014 17:59
dobry pomysł :)
Klausia 13.02.2014 10:02
też robiłam tylko nie z rumem, bardzo przydatna rzecz :)
Aannkaa82 13.02.2014 08:14
Przymierzam się do zrobienia :) na razie zatrzymałam się na domowym cukrze waniliowym :)
Kasia35 13.02.2014 07:22
super pomysł
migotka28 12.02.2014 23:33
muszę zrobic bo nie robiłam jeszcze uwielbiam wanilię
Mniam 12.02.2014 23:24
Na białym rumie nie robiłam, tylko na wódce. Świetna sprawa.
Renata9 12.02.2014 21:01
muszę taki sama zrobić, akurat mam wszystkie składniki w domu, domowy jest najlepszy
DorotaZ 12.02.2014 18:33
Świetny pomysł:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak