Churros hiszpański wypiek z ciasta parzonego

Churros hiszpański wypiek z ciasta parzonego

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda

    480 ml
  • masło

    100 gram
  • cukier

    4 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • mąka tortowa

    2.1/2 szklanki
  • cynamon

    2 łyżeczki
  • cukier waniliowy

    2 łyżeczki
  • jaja

    4 szt
  • olej do smażenia

    2 litry
  • cukier puder

    50 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Churros hiszpański wypiek z ciasta parzonego
Wykonanie:

Do garnka wlałam wodę i zagotowałam z margaryną cukrem i szczypta soli.

Dodałam mąkę z cynamonem i wanilią.

Mieszałam do momentu, aż składniki się połączyły i odchodziły od garnka.

Zostawiłam do ostudzenia.

Wbiłam jaja , zmiksowałam.
Krok 2 - Churros hiszpański wypiek z ciasta parzonego
Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciskać i odcinać nożyczkami najlepiej , wielkość 6cm (Rękoma formowałam ruloniki robiłam kółka i wrzucałam na rozgrzany tłuszcz , powinien mieć temp. 175 stopni )

Piekłam chwilkę z obu stron na rumiany kolor ( koło 2 minut z każdej strony )
Krok 3 - Churros hiszpański wypiek z ciasta parzonego
Osuszyłam na sitku i posypałam cukrem pudrem .

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Kejti

24.02.2014 10:03
Cudnie wyglądają:-)

Agata/MANTIS-KITCHEN

12.02.2014 17:39
Wygląda jak głowa żmij bardzo pomysłowe wykonanie

Poison1988

12.02.2014 17:18
wyglądają rewelacyjnie :) będę musiała spróbować :)

PaniMISIOWA

12.02.2014 17:02
ale cudeńka!

Ela_K

12.02.2014 16:53
ja chyba ukradnę ten przepis

Jusiaa

12.02.2014 16:50
Pyszności :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat