Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta cebulowa

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 kubka
masło 110 g zimnego masła
woda 2 łyżki lodowatej
sól
cebula biała 8 średnich
sok jabłkowy 250 ml
ocet balsamiczny 1 łyżka
oliwa 2 łyżki
tymianek 5 gałązek
jajko 1 średnie
ser żółty 5 łyżek startego na małych oczkach
porto 2 czerwone
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta cebulowa

Kroki postępowania

1
Z mąki, masła i lodowatej wody wyrobić szybko ciasto. Rozwałkować je (można lekko podsypać mąką aby się nie przyklejało do blatu) i wyłożyć formę na tartę, ponakłuwać widelcem. Wstawić na 1 godzinkę do lodówki. Po tym czasie wstawić na 10 min do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.

Na oliwie z oliwek podsmażyć cebulkę do lekkiego zarumienienia. Następnie dodać gałązki tymianku, posolić i popieprzyć, chwilę razem podsmażać, dolać sok jabłkowy i dusić pod przykryciem przez 20 min. Następnie zdjąć pokrywkę, dodać ocet balsamiczny i poczekać aż nadmiar płynu odparuje. Pod koniec dolać porto, wymieszać (cebulka powinna być dobrze podduszona i nie powinna zawierać nadmiaru wody (soków) aby ciasto jej nie wchłonęło, w innym wypadku zamiast chrupiącego spodu tarty wyjdzie ciapka).
Krok 1 - Tarta cebulowa foto
2
Jak już nadmiar płynów z cebuli odparuje, zdjąć z ognia i wbić jajko, dobrze wymieszać i wyłożyć na podpieczony spód, z wierzchu posypać startym serem.
Krok 2 - Tarta cebulowa foto
3
Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 min.
Krok 3 - Tarta cebulowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

EWI 14.05.2014 12:40
muszę spróbować
gosia561 10.05.2014 16:33
świetna sprawa
Alex_M 15.02.2014 14:17
uwielbiam taką tartę, nigdy nie dodawałam soku - podoba mi się ten pomysł :)
jasiek 13.02.2014 11:24
ale ona jest smaczna
dwa pokoje z kuchnią 12.02.2014 16:07
bardzo smaczna! Polecam serdecznie opcję z dodatkiem sera pleśniowego Lazur- jest rewelacyjna :)
Poison1988 12.02.2014 15:56
mmm tarta grzechu warta - wygląda obłędnie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak