Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolady wołowe Eli

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

płaty wołowiny na rolady 5 sztuk
cebule duże 2 sztuki
boczek wędzony 20 dkg
Musztarda sarepska Prymat 3 łyżki
sól do smaku
czosnek 6 ząbków
olej do smażenia 5 łyżek
mąka pszenna 2 łyżki
nici kuchenne
ogórki kwaszone 2 posiekane

Przepis i sposób przygotowania na: Rolady wołowe Eli

Mięso rozbić tłuczkiem na cienkie płaty(uważać żeby nie podziurawić).1 cebulę,ogórki i boczek pokroić w kostkę,dodać musztardę i wymieszać.Rozbite płaty oprószyć solą i pieprzem.Rozłożyć farsz na mięsie,zwijać rolady i obwiązać nicią kuchenną.W rondlu rozgrzać olej i obsmażyć rolady ze wszystkich stron.Drugą cebulę posiekać,czosnek przecisnąć przez praskę,dodać do rolad i jeszcze chwilę smażyć aż cebula się zeszkli.Dodać sól,pieprz,przyprawę do grilla,podlać wodą i dusić do miękkości,co jakiś czas podlewając wodą.Miękkie rolady wyjąć z rondla i odwinąć z nici.Mąkę wymieszać z 100 ml wody,wlać do sosu i pogotować,aż sos się zagęści.Smacznego!

Ja podałam rolady z surówką z młodej kapusty (przepis w mojej galerii) i ziemniaczkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

turkus3 07.11.2014 20:10
uwielbiam rolady !!!
Goya 12.07.2012 20:52
super
Ewa104 25.08.2010 07:10
To chyba tak troszkę po śląsku,prawda? Uwielbiam takie zraziki, mniam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak