Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Malinowe masełko

3.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 100 gram
cukier 4 łyżki
galaretka 1 łyzka malinowej
maliny świeże 300-350 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Malinowe masełko

Maliny miksujemy i przecieramy przez sito by usunąć pestki.
Gotowy sok stawiamy na gazie. Dokładamy do niego cukier i gotujemy razem około 5-10 minut, by delikatnie odparował. Następnie zdejmujemy z ognia i dokładamy galaretkę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Masło ucieramy. Do utartego dokładamy zagęszczony, malinowy, przestudzony sok. Całość dokładnie mieszamy. Przekładamy do dowolnego pojemniczka, miseczki. Odstawiamy do lodówki do stężenia na minimum 1 godzinę. Gotowe.

Masełko idealnie pasuje do świeżej bułki lub chałki.
Tak posmarowane pieczywo można zajadać samo lub z dodatkiem np. białego sera.
Masło to można także położyć na wierzchu ciepłych pierogów, knedli, czy kopytek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiktoria29 11.03.2014 11:59
fajny pomysł z chęcia wypróbuję
KasiaK90 04.03.2014 13:44
rewelacyjny pomysł
gusia1000 23.02.2014 19:55
Dobre takie.
gibli 14.02.2014 11:00
ciekawy pomysł:)
Mniam 13.02.2014 00:03
Ciekawy pomysł.
kasienka23 12.02.2014 19:04
bardzo fajny pomysł!
Magula 12.02.2014 14:13
Ciekawe połaczenie
patryska76 12.02.2014 11:38
Ciekawy pomysł na tradycyjne masełko ;-)
pierniczkowo 12.02.2014 11:02
nie wpadałabym na to, to już wiem co będę robić latem :)
monia2005 12.02.2014 10:18
smacznie wygląda to masełko :-)
Aga-25 12.02.2014 08:04
super smak
Agnieszka-87-25 12.02.2014 07:51
super przepis
Noruas 12.02.2014 01:30
wspaniały deser
pestka 12.02.2014 00:16
bardzo ciekawa propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak