Romby marchewkowe

Romby marchewkowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabłka

    1 szt
  • marchewka

    25 dag
  • jajka

    2 szt
  • masło

    1/2 kostki
  • mąka

    1/2 kg
  • drożdże

    5 dag
  • śmietana 30%

    1 łyżka
  • cukier puder

    1 szkalnka
  • cukier

    1/2 szklanki
  • mleko 3,2%

    1/2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Robimy rozczyn z drożdży. Melko lekko podgrzewamy wlewamy je do miski dodajemy pokruszone drożdże i ok 2 łyżeczki cukru. Mieszamy. Posypujemy 1 łyżką maki i odstawiamy do wyrośnięcia. Marchewkę i jabłko obieramy i ścieramy na tarce. Posypujemy reszta cukru i odstawimy na ok 1 godzinę aby owoce puściły sok. Do dużej miski przesiewamy mąkę dodajemy 2 jajka , wyrośnięty rozczyn, owoce i rozpuszczone ostudzone masło. Wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę i odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie rwiemy po kawałku i formujemy wałeczki jak na kopytka. Tniemy wałeczek w romby. Układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach ok 20 min. Robimy lukier mieszamy cukier puder z śmietana 30 procent - mieszamy i lukrujemy zimne ciasteczka.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

wwwiolka

12.02.2014 10:22
Bardzo fajny przepis.

aginaa

12.02.2014 07:26
musza byc smaczne

gibli

11.02.2014 18:58
smaczne i ciekawe

eliza135

11.02.2014 18:29
smaczne takie

Jusiaa

11.02.2014 18:06
Apetyczne te romby :)

Romanowka

11.02.2014 18:04
smakowicie wyglądają i zapewne są bardzo smaczne

ao_12

11.02.2014 18:02
ciekawy przepis

Agata3

11.02.2014 17:50
bardzo smaczne :)

cukiereczek

11.02.2014 17:38
bardzo ciekawy przepis

Joannasz3190

11.02.2014 17:27
Pyszności :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat