Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z pianką

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 4 szkl
cukier 1 szkl
żółtko jajek 4 szt
cukier waniliowy 2 łyżeczki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
margaryna 1 kostka
jabłka 1 kg
cynamon 2 łyżeczki
cukier waniliowy 2 łyżeczki
białko 4 szt
kisiel truskawkowy 1 opak
sól szczypta
cukier 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z pianką

Kroki postępowania

1
Ciasto:

Make, 1 szkl cukru,2 łyżeczki cukru waniliowego, proszek do pieczenia i żółtka, mieszamy.
Krok 1 - Szarlotka z pianką foto
2
Dodajemy margarynę.
Krok 2 - Szarlotka z pianką foto
3
Zagniatamy ciasto. Jedna cześć wkładamy do zamrażalki.
Krok 3 - Szarlotka z pianką foto
4
Druga część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim dno oraz boki formy. Nakłuwamy ciasto widelcem.
Krok 4 - Szarlotka z pianką foto
5
Na ciasto wykładamy starte jabłka. Posypujemy je cynamonem i cukrem waniliowym
Krok 5 - Szarlotka z pianką foto
6
Pianka:

Schłodzone białka z odrobina soli ubijamy na sztywna piane. Cały czas ubijając dodajemy cukier. Wsypujemy kisiel i delikatnie mieszamy łyżką. Gotowa piankę wykładamy na jabłka
Krok 6 - Szarlotka z pianką foto
7
Na piankę ścieramy, na tarce o grubych oczkach ciasto z zamrażalki.
Krok 7 - Szarlotka z pianką foto
8
Pieczemy 45-50 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 8 - Szarlotka z pianką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malinka 19.02.2014 18:11
Super smaczne ciasto!
Rafał10 11.02.2014 18:15
mmm taką szarlotke z przyjemnością bym zjadła :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak