Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka kawowa na majonezie

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 0,5 szklanka
mąka ziemniaczna 0,5 szklanka
jajko 5 szt
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczka
cukier wanilinowy 16 gram
kawa rozpuszczalna 3 łyżka
cukier kryształ 3/4 szklanka
majonez 4 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Babka kawowa na majonezie

Natłuszczona i oprószona bułką tartą forma babkowa lub tortownica o srednicy 23 cm z kominkiem
Wykonanie
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni/2 grzałki, góra i dół/
Obie mąki połączyć z proszkiem do pieczenia.
Jajka ubić z wanilią i cukrem do białosci i rozpuszczenia cukru/cukier dodajemy stopniowo/
Po około 6-8 minutach miksowania zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy stopniowo majonez, potem mąkę z proszkiem.
Ciasto podzielić na 2 częsci i do jednej dodać kawę.
Do formy wlać połowę ciasta jasnego i na wierzch wylać ciasto z kawą.
Piec ok. 45- 55 minut, do suchego patyczka.
Ciasto polać polewą lub posypać cukrem pudrem.
Jest smaczne, wilgotne i puszyste. Polecam.
Zamiast kawy może być kakao

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 24.02.2014 00:23
Wygląda idealnie.
norweska20 11.02.2014 13:31
smaczna ta babeczka
krystyna330 11.02.2014 13:18
pychotka mniam
Agata3 11.02.2014 12:44
wyśmienita babka :)
Janina 11.02.2014 12:37
Fajny pomysł na babkę;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak