Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śnieżne pączki karnawałowe

3.0
(19)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 7 szklanek
drożdże 50 g
żółtko jajek 3 sztuki
jajko 1 sztuka
śmietana 18 proc 2 łyżki
cukier 1/2 szklanki
mleko ciepłe 2 szklanki
masło roztopione 1/3 szklanki
rum 2 łyżki
skórka cytrynowa zmielona 1 łyżka
sól 1/2 łyżeczki
Krem:
śmietana kremowa 30% lub 36% 500 ml
masło 60 g
biała czekolada 200 g
miód prawdziwy 50 g
cukier puder do oprószenia
woda 1/4 (przegotowana)

Przepis i sposób przygotowania na: Śnieżne pączki karnawałowe

Kroki postępowania

1
Z drożdży ,łyżeczki cukru,łyżki mąki i połowy ciepłego mleka zrobić rozczyn,zostawić do podrośnięcia. Mąkę pszenną wsypać do dużej miski,wsypać sól i cukier wbić jajko,dodać żółtka wlać pozostałe mleko i ciepłą wodę oraz wyrośnięty rozczyn i skórkę cytrynową wszystko razem wyrabiać ręką pod koniec wlać rozpuszczoną margarynę lub masło,dolać rum lub spirytus dodać śmietanę i ponownie zagnieść do połączenia aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.Gdyby ciasto okazało się za "suche" można dolać jeszcze ciepłego mleka. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto wyjmujemy na oprószoną mąką stolnicę wałkujemy na grubość 2 cm i szklanką o śr 7-8 cm wykrawamy jednolite kółka. Tak przygotowane pączki odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.Tu nie trzeba się śpieszyć bo cały sekret pulchnych pączków tkwi w tym że ciasto musi bardzo dobrze wyrosnąć. We frytkownicy lub szerokim garnku rozgrzewamy olej do 170-175*c i smażymy pączki z obu stron na rumiano,należy uważać żeby trzymać stałą temp oleju,aby nie był bardzo mocno rozgrzany ponieważ pączki szybko złapią brązowego koloru a w środku pozostaną surowe. Po usmażeniu osączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Krok 1 - Śnieżne pączki karnawałowe foto
2
Krem: Śmietanę kremówkę wlewamy do rondelka dodajemy masło oraz miód i na wolnym ogniu doprowadzamy do wrzenia,gotujemy cały czas energicznie mieszając do powstania jednolitej masy,następnie zestawiamy z ognia wsypuję połamaną lub startą białą czekoladę i mieszając rozpuszczamy ją w śmietanie. Krem odstawiamy do przestygnięcia a następnie wkładamy na całą noc do lodówki w celu solidnego schłodzenia. Na drugi dzień masę śmietanowo-czekoladową ubijamy mikserem na puszysty krem.
Krok 2 - Śnieżne pączki karnawałowe foto
3
Tak przygotowany krem wkładamy do szprycy cukierniczej i przekładamy masą przekrojone poziomo pączki.Na koniec oprószamy grubo cukrem pudrem. Smacznego!
Krok 3 - Śnieżne pączki karnawałowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krokus 03.03.2014 08:33
uwielbiam takie pączki
Anna169Hosz 22.02.2014 09:39
Pyszne - lubię pączki dobrze nadziane :)
gibli 14.02.2014 10:58
ale pychota, mogę prosić jednego:)
Łucja 13.02.2014 21:41
pyszne pączusie :)
Kajka12 12.02.2014 12:34
Mmm.. pyszności!
Kuchenka 11.02.2014 19:05
bardzo ładne
ao_12 11.02.2014 18:07
ale mi narobiłaś smaka :)
Mniam 11.02.2014 17:49
Wyglądają fantastycznie!
Czarnula87 11.02.2014 15:19
pyszności serwujesz
agnieszka214 11.02.2014 15:15
narobiłas mi smaka
idealme 11.02.2014 13:44
wystrzałowa bomba kaloryczna! :)
Jadwiga/Jaga85 11.02.2014 13:37
Wyszły super!!!
Romanowka 11.02.2014 13:32
bardzo smakowicie wyglądają te pączki
czekoladka_m 11.02.2014 13:26
Ale cudownie wyglądają:)
wwwiolka 11.02.2014 12:59
Fajne, ale niech w boczki nie pójdzie:)
agnieszka131919 11.02.2014 12:54
a ja teraz piję kawę i z chęcią zjadłabym takiego pączka do tej kawki
Agata3 11.02.2014 12:45
super pączki :) i ta śmietanka .. :)
wyattearp 11.02.2014 12:33
wyglądają obłędnie
Janina 11.02.2014 12:26
Pyszności;)
ada.la 11.02.2014 12:14
ale narobiłaś mi smaka na takie pączki
paulina2157 11.02.2014 12:09
mniam pycha pączki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak